Zveme vás na diskuzi o environmentálním vzdělávání

CZELO

Třetí letošní EduCafé se zaměří na tradiční metody i nové trendy ve vzdělávání k udržitelnosti.

Zveme vás na další ze série neformálních diskuzních večerů EduCafé, tentokrát s názvem Education for Sustainability, který pořádáme společně s Českým centrem Brusel a Zastoupením Jihomoravského kraje při EU. Akce proběhne ve středu 25. září od 18:30 v prostorách KULT XL v Bruselu. Pozvání do debaty přijali Miloslav Kolenatý, odborník na vzdělávání k udržitelnosti z Fakulty životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, Petra Koppová, pedagožka a metodička enviromentální výuky z organizace Lipka, a Elke Vanwildemeersch, politická poradkyně pro implementaci vzdělávání pro udržitelný rozvoj z vlámského Ministerstva životního prostředí. Moderátorem debaty bude Tomáš Polák, PR expert z Evropského parlamentu

Zářijová edice EduCafé se bude věnovat tématu vzdělávání k udržitelnosti, a to z českého i vlámského pohledu. Zaměří se na otázky jako například: Jak vyučovat o změně klimatu a udržitelnosti a jak hodnotit účinnost a transformační potenciál tohoto vzdělávání? Jaké metody environmentální výuky jsou považovány za tradiční a kde lze naopak nacházet prostor pro inovace? A jak je vzdělávání v oblasti udržitelnosti zakotveno na politické úrovni? Teoretický rámec a roli univerzit v této oblasti doplní příklad z praxe, který ukáže také možnosti venkovního vzdělávání pro děti různých věkových skupin. Vlámský pohled se zaměří více na roli veřejných politik v implementaci vzdělávání k udržitelnosti. Představí i jaké jsou možnosti inspirace a sdílení dobré praxe mezi různými vzdělávacími systémy i na úrovni politik. 

Miloslav Kolenatý je docent a vědecký pracovník z Fakulty životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. V rámci svého doktorského studia na Masarykově univerzitě se zaměřuje na teorii klimatické výchovy a její aplikaci v praktických vzdělávacích programech ve formálním i neformálním vzdělávání. Mezi jeho odborné znalosti patří také hodnocení účinnosti a transformačních účinků iniciativ v oblasti klimatického vzdělávání v celé České republice. 

Petra Koppová je pedagožka a metodička specializující se na environmentální výchovu se zvláštním zájmem o učení v přírodě. V Lipce koordinuje inovativní vzdělávací přístupy a vyučuje tyto metody v mezinárodních kurzech pro učitele v rámci programu Erasmus+. Podílí se také na projektech zaměřených na rozvoj podnikavosti studentů a klimatické výchovy. Mimo svou odbornou práci organizuje letní tábory s tématy historického dědictví a vede volnočasové aktivity pro děti. 

Elke Vanwildemeersch je politická poradkyně pro implementaci vzdělávání pro udržitelný rozvoj z vlámského Ministerstva životního prostředí. V odborném centru Ministerstva životního prostředí a územního plánování vlámské vlády dohlíží na strategické procesy, včetně vývoje a realizace (mezi)národních a regionálních politik, rámců řízení a výzkumných projektů zaměřených na vzdělávání v oblasti udržitelnosti. 

Tomáš Polák se v oblasti médií a public relations pohybuje již od dob svých vysokoškolských studií.  Od roku 2020 působí jako PR expert pro pirátské europoslance, řídí komunikaci celé delegace a koordinuje ji s českým mediálním oddělením a politickou skupinou Greens/EFA. Je také členem profesní organizace PR Klub. 

EduCafé je diskuzní večer, který je určen jak odborníkům ve vzdělávání, tak zájemcům z řad široké veřejnosti. Debata bude probíhat v angličtině. Přijďte si poslechnout diskuzi na aktuální téma a v neformálním prostředí získat odpovědi na vaše otázky. Registrujte se ještě dnes. 

EduCafé Education for Sustainability