Zjistěte více o iniciativách na podporu genderové rovnosti ve výzkumu a inovacích

CZELO

I v roce 2022 Evropská komise pokračuje v podpoře větší rovnosti mezi ženami a muži.

Podpora genderové rovnosti ve všech oblastech se stala jednou z klíčových priorit Evropské unie. O vytvoření rovného prostředí pro ženy a muže ve výzkumu, vědě a vzdělávání se snaží i nový Evropský výzkumný prostor. Dle poznatků z nejnovějšího reportu She Figures 2021, i přes již dosažený pokrok vyplývá, že genderové rovnosti stále nebylo dosaženo. Například stále přetrvávají rozdíly mezi studijními obory, kde například ženy představují méně než čtvrtinu absolventů doktorandského studia v oboru ICT (22 %), oproti oborům jako je zdravotnictví a sociální péče, kde zaujímají více než 60 %. I v roce 2022 Evropská komise pokračuje v podpoře větší rovnosti mezi ženami a muži. Přečtěte si více o některých iniciativách: 

  • Evropská cena pro ženy inovátorky

Evropská cena pro ženy inovátorky je pod záštitou Evropské rady pro inovace a je určená talentovaným podnikatelkám a inovátorkám, které založily úspěšné společnosti přinášející na trh nové inovace a inovativní řešení. V nedávné době byl spuštěn již devátý ročník soutěže. Přihlašování je otevřeno do 18. srpna. Cena je určena všem podnikatelkám z celé EU a přidružených zemí, včetně Ukrajiny. 

  • Program „Women Leadership“ 

Program „Women Leadership“ je pod záštitou Evropské rady pro inovace a je určen ženám ve vedoucích pozicích deep tech společností. Cílem je podpořit úlohu žen v inovacích a technologiích za pomoci zlepšování jejich dovedností a za využití networkingové sítě určené pro výzkumnice, inovátorky a podnikatelky. Součástí programu je personalizovaný mentoring, koučování a účast na networkingových akcí. V průběhu roku 2022 bude spuštěno 2. kolo programu.  

  • Program Women TechEU 

Program Women TechEU navazuje na pilotní program z minulého roku a bude financován v rámci pracovního programu Evropských inovačních ekosystémů Horizontu Evropa. Program nabízí zakladatelkám úspěšných start-upů mentoring, koučování a také cílené financování, které má za cíl posunout jejich podnikání na další úroveň. Program je otevřen ženám ze všech členských států EU a přidružených zemích, včetně Ukrajiny.  

  • Ženy jako hodnotitelky projektů 

V současné době ženy zaujímají pouze 38 % z celkového počtu nezávislých hodnotitelů. Za účelem posouzení projektů vyzývá Evropská komise ženy, aby se zaregistrovaly jako hodnotitelky v řadě oborů, od neziskového sektoru až po obchodní a výzkumné organizace.  

Mezi další také patří Evropská strategie pro univerzity, plán genderové rovnosti v Horizontu Evropa, kampaň #EUWomen4future a nově spuštěný portál pro monitorování strategie genderové rovnosti