Výstupy zářijové Rady pro konkurenceschopnost (část výzkum)

CZELO

Dne 28. září 2021 proběhl první den zasedání Rady pro konkurenceschopnost zaměřený na oblast výzkumu.

Ministři zodpovědní za vědu a výzkum během jednání schválili závěry Rady o globálním přístupu k výzkumu a inovacím a vyměnili si názory na řízení a implementaci Evropského výzkumného prostoru.

Závěry Rady určují klíčová opatření k posílení globální role EU v oblasti výzkumu a inovací se silným zaměřením na sdílené základní hodnoty a zásady, přičemž otevřenost má být vyvážena obezřetností a spolupráce má být postavena na bázi reciprocity. Závěry zohledňují potřebu strategické autonomie a zdůrazňují svobodu vědeckého výzkumu a rovnost pohlaví. Ministři prostřednictvím dokumentu vyzývají Komisi a členské státy, aby byli při jednáních s globálními partnery co nejotevřenější, jak jen to je možné, avšak současně aby byla i zachována dostatečná autonomie a soběstačnost. Ministři rovněž vyzývají Komisi, aby prozkoumala nastavení mechanismů spolupráce v oblasti vědy, inovací a kulturní diplomacie, a zdůraznila potřebu chránit výzkumné pracovníky, jejichž svoboda vědeckého výzkumu může být ohrožena. 

Slovenian Minister of Education, Science and Sport, Simona Kustec

Ministři byli dále informování o stavu negociací zabývajících se institucionalizovanými evropskými partnerstvími, o předsednické konferenci Gender Action a o vývoji jednání o přidružení třetích zemí k programu Horizont Evropa.

Během jednání ministryně Kustec dále představila Lublaňskou deklaraci, která je příspěvkem slovinského předsednictví ke zlepšení situace a zajištění genderové vyváženosti výzkumných pracovníků v evropském výzkumném prostoru. Prohlášení, které mnoho ministrů podpořilo, bude zveřejněno do konce listopadu.

Více informací naleznete v tiskové zprávě.