Veřejná konzultace umožní zlepšit kvalitu stáží pro mladé lidi v EU. Podělte se i vy o své zkušenosti a potřeby

CZELO

Zapojit se můžete online od 12. března do 13. června 2022. Vítány jsou jak názory mladých, tak i všech relevantních aktérů.

Jedním z důležitých témat iniciativy Evropského roku mládeže je zlepšování pracovních podmínek stáží pro mladé v Evropě. V tomto ohledu bylo již učiněno několik kroků, viz článek k tomuto tématu na webu CZELO, dalším z nich je pak spuštění veřejné konzultace zaměřené na přezkum rámce pro kvalitu stáží. Tento rámec byl představen v Doporučení Rady EU z roku 2014 o rámci pro kvalitu stáží (QFT).  

 

Na přezkum, který Evropská komise provedla v březnu 2021, navazuje právě tato veřejná konzultace. Jejím cílem je sesbírat názory jak mladých lidí, kteří by chtěli stáž absolvovat nebo již absolvovali, tak organizací zastupujících mladé, veřejných služeb zaměstnanosti, veřejné správy, akademické obce a všech dalších relevantních aktérů. Sesbírané informace umožní posoudit, nakolik daný rámec vyhovuje potřebám stážistů a zaměstnavatelů a zda nepostrádá prvky nutné pro zvýšení kvality stáží. Dále se zhodnotí, nakolik bylo cílů rámce pro kvalitu stáží v období 2014–2021 dosaženo. 

 

Rámec pro kvalitu stáží z roku 2014 reagoval na tehdejší hospodářskou krizi a rostoucí nezaměstnanost mladých lidí v Evropské unii. Jeho cílem bylo přispět ke zlepšení pracovních podmínek a vzdělávacího obsahu stáží a ke zvýšení transparentnosti. Jeho hlavním prvkem je pak písemná dohoda o stáží, v níž jsou uvedeny vzdělávací cíle, odpovídající pracovní podmínky, práva a povinnosti a přiměřená délka stáže. Rámec by měl rovněž usnadnit přístup k zahraničním stážím, a to tím, že poskytne zásady a pokyny sloužící jako výchozí bod. Více ve zmíněném Doporučení.

 

Veřejná konzultace k přezkumu rámce pro kvalitu stáží je dostupná na webových stránkách Evropské komise od 12. března do 13. června 2022.