Ursula von der Leyen představila novou Komisi

CZELO

Oblast výzkumu a vzdělávání je nově v rukou hned několika komisařek a komisařů.

Dnes ráno oznámila předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyen, složení nového kabinetu na funkční období následujících 5 let (2024-2029). Ten kopíruje nedávno vydané politické směřování, které například v oblasti výzkumu a vzdělávání volá po větší roli výzkumu a řešení výzev v oblasti dovedností. 

Doposud byla značná část oblasti výzkumu a vzdělávání vedena bulharskou komisařkou Ilianou Ivanovou (Inovace, výzkum, kultura, vzdělávání a mládež). Nově je oblast rozdělena hned do několika portfolií. 

Samostatnou komisařku má nyní agenda Start-upy, výzkum a inovace (Startups, Research and Innovation). Tou se stala Ekaterina Zaharieva, výzkum tak zůstává nadále v rukou Bulharska. 

Části její agendy se ovšem bude dotýkat portfolio finské místopředsedkyně Evropské komise, Henny Virkkunen, která má nově na starost Technickou suverenitu, bezpečnost a demokracii (Tech Sovereignty, Security and Democracy“). Spolu s bulharskou komisařkou tak mohou sdílet část agendy inovací a digitalizace. 

Došlo také k oddělení agend vzdělávání, mládeže a sportu. Oblast vzdělávání bude nově v rukou rumunské eurokomisařky Roxany Mînzatu, která získala portfolio s názvem Lidé, dovednosti a připravenost (People, Skills and Preparedness). 

Pod eurokomisaře Glenna Micallefa z Malty bude nově spadat oblast Mezigenerační spravedlnosti, mládeže a sportu (Intergenerational Fairness, Youth, Culture and Sport). 

Více informací najdete v tiskové zprávě Evropské komise.