Přihlaste se do druhého ročníku ceny Nového evropského Bauhausu

CZELO

Stejně jako v minulém ročníku se budou hodnotit žádosti, které splňují kritéria udržitelnosti, inkluze a estetiky.

Evropská komise zveřejnila výzvu k podávání žádostí o ceny Nového evropského Bauhausu, která navazuje na úspěšný první ročník z minulého roku, kdy se do této iniciativy zapojilo přes více než 2000 vynikajících nápadů, konceptů a projektů. Stejně jako v minulém ročníku se budou hodnotit žádosti, které splňují kritéria udržitelnosti, inkluze a estetiky.  

Ceny budou uděleny ve 4 různých kategoriích: 

  • návrat k přírodě,  
  • znovu získání pocit sounáležitosti,  
  • upřednostnění nejpotřebnějších míst a osob, a  
  • vytváření oběhového průmyslového ekosystému a podpora uvažování o životním cyklu. 

Každá ze čtyř kategorií obsahuje dvě souběžné soutěžní části. Pro existující dokončené projekty se jedná o „Cenu Nového evropského Bauhausu“. Druhá souběžná část „Vycházející hvězdy Nového evropského Bauhausu“ se bude věnovat koncepcím nebo nápadům předloženým mladými talenty do 30 let.  

Uzávěrka přihlášek je 28. února 2022 v 19:00 SEČ. V přihlášce musí být konkrétně a podrobně uvedeno, jakým způsobem projekt nebo koncepce ztělesňuje tři základní hodnoty, na nichž je iniciativa Nový evropský Bauhaus postavena a musí být také provedená analýza jeho inovativního rozměru. V případě části „Vycházející hvězdy Nového evropského Bauhausu“ musí žadatelé také uvést podrobné kroky, které jsou plánované pro další rozvoj nebo provádění koncepce či nápadu.  

O ceny Nového evropského Bauhausu se mohou ucházet jednotlivci i organizace (územní správa, předkladatel nebo organizátor projektu atd.). Povoleny jsou také společné přihlášky několika jednotlivců nebo organizací. Žadatelé mohou být z EU nebo i mimo ni v případě, že jejich koncept nebo projekt byl skutečně vyvinut a/nebo fyzicky umístěn v EU. V případě „vycházejících hvězd“ se lidé pod 30 let mohou hlásit do obou soutěžních okruhu a to do 28. února.  

Více informací, podmínky soutěže a přihlašování naleznete v pokynech pro uchazeče nebo na webových stránkách Evropské komise.