Mladí čeští vědci uspěli se svými projekty v celoevropské soutěži

CZELO

Dne 19. září 2021 vyhlásila Evropská komise vítěze 32. ročníku soutěže EU pro mladé vědce (EUCYS). Soutěže se zúčastnilo 158 mladých vědců a vědkyň ve věku 14 až 20 let pocházejících ze 34 zemí. Hlavní ceny byly uděleny šesti projektům z Bulharska, Německa, Irska, Španělska, Turecka a Ukrajiny. Vítězové obdrží 7 000 EUR za každý ze svých vynikajících projektů v oblasti vědy, technologie, strojírenství a matematiky (STEM) a také v sociálních vědách.

Druhá a třetí cena byla udělena projektům z Bulharska, České republiky, Irska, Itálie, Polska, Slovenska, Švýcarska, Turecka, Běloruska a Kanady. CZELO srdečně blahopřeje vítězům z České republiky Michalu Bravanskému, který získal třetí cenu za svůj projekt „Buďte informováni: agregátor novinek“ a Zdeňku Pezlarovi, který uspěl s projektem „Zajímavé využití algebraické teorie čísel“.

Soutěž EU pro mladé vědce zřídila Evropská komise v roce 1989 s cílem podpořit spolupráci a mobilitu mezi mladými vědci a dát jim příležitost spolupracovat s nejvýznamnějšími evropskými výzkumníky.