Evropská komise zahájila činnost nového think-tanku NEB LAB

CZELO

Zahájení NEB LAB bylo spuštěno výzvou k projevení zájmu stát se tzv. „přáteli“ Nového evropského Bauhausu.

Think-tank NEB LAB je součástí iniciativy Nového evropského Bauhausu a má fungovat jako inkubátor, který spojuje zainteresované aktéry a umožňuje jim výměnu osvědčených postupů. Jeho cílem je podpořit propojení designu, udržitelnosti, dostupnosti, cenové dostupnosti, investic a pomoci tak realizovat cíle Zelené dohody pro Evropu. Inkubátor má sloužit k přímému zapojení podniků a veřejných subjektů, jako jsou regiony, obce a města. Klíčovými výstupy NEB LAB mají být projekty, které podpoří procesy změn a zlepší kvalitu života občanů. Projekty můžou zahrnovat několik koordinačních činností v různých kontextech a na různých místech.  

Momentálně v rámci NEB LAB probíhá několik projektů, kterými jsou například projekt „strategie označování“ v oblasti udržitelnosti, inkluze a estetiky, projekt „analýzy a experimenty“, který má za cíl prozkoumat vliv regulačního rámce vypracování projektů Nového evropského Bauhausu a dva projekty cílené na „inovativní financování“. V rámci projektů „inovativního financování“ se první projekt zaměřuje na skupinové a veřejné financování a druhý na společné financování spojené s filantropií.  

Zároveň v rámci NEB LAB probíhají tři komunitně vedené projekty, kterými jsou „Nový evropský Bauhaus jde na jih“, který spojuje šest jihoevropských států, „Severský uhlíkově neutrální Bauhaus“, který představuje otevřené fórum zaměřené na uhlíkově neutrální budovy a životní prostředí a „Nový evropský Bauhaus hor”, který se snaží zlepšit kvalitu zastavěného prostředí ve venkovských a horských oblastech.  

Zahájení NEB LAB bylo spuštěno výzvou k projevení zájmu stát se tzv. „přáteli“ Nového evropského Bauhausu, která se vztahuje na podniky a veřejné subjekty jako jsou města, regiony a další samosprávy. Výzva navazuje na poptávku výše zmíněných subjektů o strukturovanější zapojení do Nového evropského Bauhausu. Neziskové organizace se mohou přihlásit jako tzv. „partneři“. Výzvy jsou trvale otevřeny.  

Více informací o zapojení do výzev a další informace týkající se NEB LAB naleznete na webových stránkách Evropské komise