CZELO přebírá vedení sítě styčných kanceláří IGLO v Bruselu

CZELO

Neformální síť IGLO sdružuje 28 kanceláří zastupujících členské země EU a třetí země.

Síť IGLO je neformální sdružení styčných kanceláří pro výzkum a vývoj se sídlem v Bruselu. Cílem IGLO je usnadnit a zlepšit interakci, výměnu informací a spolupráci mezi členy sítě, jejich národními výzkumnými systémy a evropskými institucemi v otázkách souvisejících s evropskou výzkumnou a vzdělávací politikou, zejména s programem Horizont Evropa a Erasmus+. Součástí sítě je 28 kanceláří z 26 členských zemí či zemí asociovaných k rámcovému programu. Členské kanceláře se pravidelně setkávají ve formaci různých pracovních skupin, ze kterých třem spolupředsedají zástupci kanceláře CZELO (skupina pro mezinárodní spolupráci, skupina pro vysokoškolské vzdělávání a skupina pro regionální politiku). 

Jednou z výhod sítě je možnost společného vyjednávání s Evropskou komisí. Díky tomu se v minulém roce podařilo uspořádat setkání s eurokomisařkou Maryiou Gabriel a otevřít tak s Evropskou komisí diskuzi nad tématy jako je popularizace vědy, včasné zveřejňovaní pracovních programů a dalších relevantních dokumentů souvisejících s implementací programu Horizont Evropa. Nedílnou součástí byla také debata o podpoře projektových manažerů a to například prostřednictvím V4 školení, které již 7 let spoluorganizuje kancelář CZELO

Tentokrát bude organizace setkání s novou komisařkou či komisařem stát na kanceláři CZELO. Prioritou CZELO pro předsednictví sítě IGLO je vedle setkání s novým vedením Generálního ředitelství pro výzkum a inovace a Generálního ředitelství pro vzdělávání, mládež, sport a kulturu také aktivně komunikovat názory a priority sítě k chystanému 10. rámcovému programu EU pro výzkum a inovace, rozšiřovat mezinárodní spolupráci ve VaVaI s třetími zeměmi, podporovat synergie mezi vzděláváním a výzkumem a zvyšovat viditelnost sítě IGLO v Bruselu.

CZELO_2024_CZELO_IGLO_2.png