Česko a Tchaj-wan spojují síly ve vysokoškolském vzdělávání a výzkumu

Tisková zpráva, DZS

Study in Czechia Dům zahraniční spolupráce

Dům zahraniční spolupráce (DZS) aktivně podporuje spolupráci mezi Českem a Tchaj-wanem v oblasti vysokoškolského vzdělávání a výzkumu. Během veletrhu NAFSA v USA uspořádal spolu s tchajwanskou národní agenturou FICHET networkingové setkání, které propojilo 9 českých a 12 tchajwanských vysokých škol. Tato iniciativa je pokračováním dvou předchozích úspěšných akcí. 

Česko-tchajwanské partnerství je jednou z klíčových priorit české zahraniční politiky. I proto DZS usiluje o podporu spolupráce obou zemí v oblasti vzdělávání, výzkumu a vědy,“ představuje Soňa Lippmann, vedoucí sekce komunikační a analytické v DZS. „Networkingovým setkáním na NAFSA, jednom z největších veletrhů zaměřených na mezinárodní vzdělávání v USA, jsme navázali na úspěšná online setkání z ledna a března letošního roku, která jsme realizovali v rámci aktivit kanceláře CZELO a iniciativy Study in Czechia,“ přibližuje Aneta Sargeant, vedoucí oddělení Study in Czechia. Zástupci vysokých škol obou států měli příležitost pokračovat v diskusi o širokém spektru témat od umělé inteligence přes polovodičové technologie po kybernetickou bezpečnost.

Devět českých vysokých škol jednalo se zástupci dvanácti tchajwanských univerzit, včetně prestižních institucí jako jsou National Taiwan University, Taipei Medical University a National Chengchi University. Tato i budoucí jednání otevírají dveře k dalším výzkumným a akademickým projektům a k rozšíření společných aktivit. „V dnešní globální společnosti je nezbytné vytvářet příležitosti pro studenty, akademiky, pedagogy a zaměstnance univerzit k získávání mezinárodních zkušeností. Česko je pro nás obzvláště perspektivním partnerem. Strategická poloha Česka a zájem tchajwanských podniků zde zřídit pobočky podtrhují potenciál pro úspěšnou spolupráci. Již navázané vztahy mezi Tchaj-wanem a Českem se tak i díky tomuto setkání mohou dále rozvíjet,“ uvádí ředitelka tchajwanské agentury FICHET Yun-Hua Yang.

Zájem studentů o výjezdy do východní Asie včetně Tchaj-wanu je značný, je vnímán pozitivněji než některé jiné destinace v regionu, které jsou považovány za rizikovější. To nás motivuje k pokračování spolupráce,“ říká prorektor pro vnější vztahy a komunikaci na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze Pavel Matějka. České vysoké školy mají možnost využít studentských výměn či stipendijních programů zaměřených na polovodiče, chytrou výrobu, biomedicínu nebo AI. Zároveň je zde také vyučován český jazyk na lektorátu v Tchaj-peji. Tchajwanští studenti mohou naopak v Česku získat stipendium prostřednictvím mezivládní dohody nebo meziuniverzitní spolupráce.