Česká účast na NAFSA 2024 podpořila rozvoj zahraničních partnerství

Co přinesla českým vysokým školám účast na největším veletrhu mezinárodního vzdělávání na světě?

NAFSA 2024. Foto: DZS

V louisianském New Orleans proběhl ve dnech od 28. do 31. května již 76. ročník konference a veletrhu Asociace mezinárodních vzdělavatelů NAFSA. Přilákal celkem 8 500 účastníků, mezi nimiž nechyběli zástupci univerzit, pedagogové a další odborníci v oblasti mezinárodního vzdělávání z celého světa. Tento rok tvořili zahraniční účastníci rekordních 47 % z celkového počtu přítomných, což vypovídá o rostoucím významu NAFSA mezi autoritami v oblasti mezinárodního vzdělávání z různých zemí a regionů. 

Konference a veletrh NAFSA, největší z trojice světových akcí zaměřujících se na mezinárodní vzdělávání a internacionalizaci, spolu s asijskou APAIE a evropskou EAIE, představuje jedinečnou příležitost k síťování. To vnímá jako největší benefit veletrhu i prorektor pro vnější vztahy a komunikaci na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze Pavel Matějka: „Je to příležitost setkat se a domluvit si schůzku s mnoha školami z různých zemí na jednom místě, což vede k vysoké efektivitě.“

V rámci jednotného národního stánku iniciativy Study in Czechia reprezentovalo své aktivity a navazovalo i utužovalo mezinárodní spolupráce letos celkem deset českých vysokých škol. V průběhu několika dní tak měly školy možnost osobních konzultací s desítkami strategických partnerů.

NAFSA 2024. Foto: DZS

Letos se soustředíme na upevňování stávajících partnerství, se kterými sdílíme například žádost na velký projekt, či s partnery, se kterými již dlouhodobě spolupracujeme. Naším cílem zde tak bylo se s nimi setkat, získat od nich zpětnou vazbu a zjistit, jak můžeme naši spolupráci dále rozvíjet. Hledáme také možnosti překryvu ve výzkumu. Ukázalo se, že o tento druh spolupráce mají zájem i mnohé další univerzity,“ zmínil Mikuláš Josek z České zemědělské univerzity v Praze. 

Letošní NAFSA je speciální nejen díky schůzkám s novými a stávajícími partnery, kterých máme mnoho a stále přibývají, ale také díky možnosti inspirovat se americkými univerzitami, které mají zkušenosti s mikrocertifikáty. To je téma, které velmi zajímá nejen Univerzitu Karlovu, ale i všechny univerzity v Česku. Inspirace od amerických univerzit, které jsou v této oblasti napřed, je pro nás velmi cenná,“ uvedla Malvína Karas Hladká z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. 

České vysoké školy na NAFSA 2024:   

  • Česká zemědělská univerzita v Praze 

  • Univerzita Karlova 

  • Masarykova univerzita 

  • Vysoké učení technické v Brně 

  • Univerzita Palackého v Olomouci 

  • České vysoké učení technické v Praze 

  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Vysoká škola ekonomická v Praze

  • Mendelova univerzita v Brně

  • Ostravská univerzita

NAFSA 2024. Foto: DZS

Podtitul letošní NAFSA „Odolnost, obnova, komunita“ se promítl i do zahájení celé akce. „Přes všechny těžkosti a problémy na světě je jedna věc jistá. Když se lidé scházejí, aby se společně učili, žili a sdíleli své názory, je méně pravděpodobné, že se budou navzájem znelidšťovat. Místo toho, abychom se vyhýbali obtížným nebo kontroverzním tématům, je naším cílem poskytnout lidem nástroje, prostředky a schopnosti, které jim umožní zapojit se do diskuze napříč rozdílnostem,“ zdůraznila ve své úvodní řeči výkonná ředitelka pořádající asociace Fanta Aw.

Strategické schůzky i networkingové akce

Jedním z bodů agendy DZS byla podpora vazeb s tchajwanským akademickým prostředím, kterou jsme započali v lednu letošního roku online networkingovým setkáním pro české a tchajwanské univerzity. Zájem o české vysoké školy, vědu i výzkum na Tchaj-wanu, který je znám díky svému vysoce kvalitnímu školskému systému, silnému důrazu na technologie, inženýrství a matematiku, stále roste. Spolu s tchajwanskou národní agenturou FICHET jsme proto na našem stánku připravili hodinové setkání, kterého se zúčastnili zástupci 9 českých a 12 tchajwanských univerzit. Česko-tchajwanské partnerství je zároveň jednou z priorit zahraniční politiky české vlády, která tak poskytuje snahám o intenzivnější spolupráci v oblasti výzkumu a vědy politickou podporu.

Konference NAFSA posloužila i jako platforma pro setkání zástupců skupiny G7 a přizvaných hostů v rámci příprav na podzimní summit mezinárodního vysokoškolského vzdělávání v Miláně. Diskuze se zástupci nejvyspělejších zemí světa, která navázala na loňské jednání v Římě, zahrnovala palčivá témata jako globalizační procesy, výzvy mezinárodního vzdělávání, propojování s byznysem a další.

NAFSA 2024. Foto: DZS

Česká recepce v neworleanském stylu přilákala přes 120 hostů

Součástí programu veletrhu bývají již tradičně také recepce jednotlivých států, včetně naší české, které umožňují propojení významných hostů z různých oblastí vzdělávání v neformálním prostředí. „V New Orleans se potkáváme na konferenci NAFSA poprvé, ale pravidelně se účastníme veletrhů po celém světě, abychom posílili zájem o české univerzity a studium v Česku. Skrze tyto i další aktivity se intenzivně snažíme budovat komunitu s našimi studenty, absolventy, výzkumníky a prohlubovat spolupráci s americkými univerzitami,“ přivítal na české recepci ředitel DZS Michal Uhl více než 120 hostů včetně velvyslance Miloslava Staška z Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu, D.C.

Recepce tak otevřela dveře k pokračování v debatách na různých úrovních. „Formát recepcí je nedocenitelný v tom, že se mohu setkat s partnery, potenciální partnery, ale i dalšími hosty na diplomatické, vědecké, krajanské nebo absolventské úrovni. Mohu tak navázat na projednávaná témata, otevírat dialog s třetími stranami, získat důležité kontakty a celkově upevnit vztahy v neformálním prostředí,“ shrnuje Pavel Matějka.

Česká recepce je zároveň ideální příležitost pro posílení národního absolventského programu Czechia Alumni. „Vnímáme stoupající zájem o lákání i retenci talentů ze zahraničí napříč různými skupinami a sektory. Je proto nutné otevírat témata možné spolupráce a využití existujících synergií. Na toto téma se zaměřujeme čím dál tím více i na národní úrovni, kde ekonomický i intelektuální potenciál zahraničních studentů a absolventů diskutujeme s dalšími stranami,” doplňuje potřebu pro strategické rozvíjení této linky kontaktů Soňa Lippmann, vedoucí sekce komunikační a analytické DZS.

NAFSA 2024. Foto: DZS

Konference NAFSA 2024 poukázala na důležitost mezinárodní spolupráce a výměny zkušeností pro rozvoj univerzit. Skrze českou účast, soustřeďující se zejména na navazování a upevňování strategických partnerství, a podporou dialogu na globálních fórech, podporujeme internacionalizaci, a tím přispíváme ke vzdělanostní ekonomice. Prostřednictvím kvalitní implementace projektů, mobilit a další podpory organizací včetně iniciativy Study in Czechia tak průběžně pracujeme na atraktivitě Česka jako ideální destinace pro studium a výzkum.