Ceny DZS 2023. Představili jsme výjimečné projekty mezinárodního vzdělávání

Ocenění získaly mimořádné projekty financované z programů spravovaných DZS. Seznamte se s nimi v nové publikaci.

Zástupci nominovaných projektů v Cenách DZS 2023. Foto: Petr Zewlakk VrabecZástupci nominovaných projektů v Cenách DZS 2023. Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Ceny DZS letos slavnostně předáváme již pošesté, a to v osmi tematických kategoriích napříč všemi programy DZS. Témata byla zvolena s ohledem na priority programu Erasmus+, a ocenili jsme tak projekty z oblastí Digitalizace, Inkluze, Participace, Udržitelnost, Flexibilita a Inovace, a Internacionalizace. Dále jsme předali speciální ceny jednotlivcům v kategorii účastníků mezinárodních vzdělávacích programů vyjíždějících z ČR a přijíždějících do ČR, skrze kterou oceňujeme zajímavé a přínosné individuální výjezdy. 

Ve vybraných projektech mezinárodního vzdělávání oceňujeme jejich společenský přínos, a věříme, že díky jejich zviditelnění mohou motivovat i další organizace k zapojení se do mezinárodně vzdělávacích aktivit. Tyto projekty partnerské spolupráce i jednotlivé zahraniční výjezdy přispívají k rozvoji zdravé občanské společnosti, podporují toleranci a vzájemné pochopení, učí udržitelnému způsobu života a posilují schopnost společnosti reagovat na nové výzvy. Zapojení do mezinárodních projektů mimořádně ovlivňuje samotné organizace a rozvíjí další odborné dovednosti jejich zaměstnanců. Zahraniční výjezdy tak mají dalekosáhlé důsledky nejen na společnost, ale i na profesní a osobnostní rozvoj všech zúčastněných. 

V dnešním světě plném globálních výzev a nejistot je mezinárodní vzdělávání klíčovým prvkem pro dosažení moderní, stabilní a vzdělané ekonomiky. Tento proces ovlivňuje jedince na všech úrovních, nabízí jim globální kompetence a dovednosti, otevírá nové perspektivy a zlepšuje jejich pozici na trhu práce. Navíc posiluje jejich víru v evropské hodnoty. Nicméně, aby člověk mohl věřit, musí nejdříve pochopit. Klíčem k tomuto porozumění je prožití zahraniční zkušenosti, která jedince formuje a obohacuje,“ uvedl na slavnostním předávání cen ve čtvrtek 21. března ředitel Domu zahraniční spolupráce Michal Uhl.

Ředitel DZS Michal Uhl během zahájení cen DZS 2023. Foto: Petr Zewlakk VrabecŘeditel DZS Michal Uhl během zahájení cen DZS 2023. Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Do užšího závěrečného výběru vybrala hodnotící komise letos celkem 36 projektů a 12 jednotlivců, ze kterých následně ocenila ty s největším dopadem v jednotlivých kategoriích (přispěly k minimalizaci bariér ve vzdělávání, využívají inovativní, digitální a udržitelné technologie, či např. podporují internacionalizaci).  

Oceněné nominovaly vysílající či přijímající organizace ze všech sektorů formálního a neformálního vzdělávání. Ceny jim předávali státní tajemník MŠMT Ondřej Andrys, nejvyšší státní tajemník Jindřich Fryč a další zástupci z MŠMT, ředitel NPI Ivo Jupa, Nicholas O'Cuilleanain z generálního ředitelství pro vzdělávání a kulturu Evropské komise či prezidentka studentské organizace Erasmus Student Network pro ČR Tereza Vondrášková. 

Tyto iniciativy oživují diskusi o významu mezinárodního vzdělávání v českém vzdělávacím prostředí. V této souvislosti je naším cílem posílit ve školách důraz na získávání obecnějších dovedností nezbytných pro úspěch v měnícím se světě, jako je schopnost adaptace na změnu, argumentace, vyjednávání, týmového řešení problémů, myšlení v souvislostech, finanční gramotnost nebo schopnost efektivní práce v multikulturním prostředí s lidmi různých charakterů, představ a potřeb,“ komentoval státní tajemník Ondřej Andrys.

Státní tajemník ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Andrys během zahájení slavnostního večera. Foto: Petr Zewlakk VrabecStátní tajemník ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Andrys během zahájení slavnostního večera. Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Inspirujte se všemi nominovanými projekty, které vám dopodrobna představujeme v publikaci Ceny DZS 2023: To nejlepší z mezinárodního vzdělávání. Zároveň je přibližujeme i na našem webu, a brzy se také můžete těšit na videorozhovory s oceněnými na našich sociálních sítích.

Držitelé Ceny DZS 2023 

DIGITALIZACE 

  • Projekt: ARTEMIS (ERasmus STudEnd MatchIng System)

  • Realizátor: Dominik Resl, Univerzita Hradec Králové

  • Program: Study in Czechia

INKLUZE A DIVERZITA 

  • Projekt: Jak snížit problematické chování dětí ve školách v důsledku traumatického zážitku

  • Realizátor: Dana Benešová, Society for All, z.s.-SOFA

  • Program: Fondy EHP

PARTICIPACE 

UDRŽITELNOST 

  • Projekt: Udržitelný odolný ekosystém a management zemědělství v Mongolsku (zkratka STREAM)

  • Realizátor: Jan Šebesta, Mendelova univerzita v Brně

  • Program: Study in Czechia

FLEXIBILITA A INOVACE 

INTERNACIONALIZACE 

ÚČASTNÍK VYJÍŽDĚJÍCÍ Z ČR 

  • Účastník: Matěj Bezdíček

  • Vysílající organizace: Masarykova univerzita Brno

  • Program: AKTION ČR – Rakousko

ZAHRANIČNÍ ÚČASTNÍK PŘIJÍŽDĚJÍCÍ DO ČR 

  • Účastník: Bassel Nesser

  • Přijímající organizace: Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava (VŠB–TUO)