Výzva Clean Hydrogen Partnership otevřena

CZELO

300 milionů eur na podporu projektů zaměřených na technologie čistého vodíku a palivových článků.

Partnerství pro čistý vodík poskytne podporu inovativním projektům pracujícím v oblasti produkce, distribuce a skladování vodíku. Některé z výzev jsou zaměřeny také na dekarbonizaci energicky náročných průmyslových odvětvích, těžkou dopravu a letectví. 

Výzva má za cíl také stimulovat jak vznik, tak rozmístění „vodíkových údolí“ v celé Evropě. Tato údolí jsou komplexní projekty, které pokrývají celý vodíkový hodnotový řetězec v konkrétním regionu, rozšiřují v něm zavádění vodíku a vytvářejí síť vodíkového ekosystému napříč Evropou.

Otevřeno bude celkem 41 témat, z toho 10 pro výrobu vodíku z obnovitelných zdrojů, 11 pro skladování a distribuci vodíku, 8 pro dopravu,  4 pro teplo a elektřinu a 5 výzev je zaměřených na průřezová témata. Dalšími jsou také 2 vodíková údolí a 1 strategická výzkumná výzva. Témata jsou seskupena do 10 inovačních akcí (IA), 29 výzkumných a inovačních akcí (RIA) a 2 koordinačních a podpůrných akcí (CSA). 

Výzva k předkládání návrhů bude mít dvě uzávěrky, a to 31. května 2022 a 20. září 2022. 

Nezmeškejte také infoden s rozborem jednolitých témat spolu s pravidly a doporučeními, jak se do jednotlivých výzev správně přihlásit.

Synergie v rámci Partnerství pro čistý vodík a jeho budoucnost byla tématem IGLO Regional Policy, zápis ze setkání je k dispozici v tomto odkazu. Prezentaci k partnerství ze zasedání IGLO najdete zde.