Výzkumný fond pro uhlí a ocel – možnosti v roce 2023

CZELO

Každoroční výzva se otevře už 15. června, na projekty je vymezeno 40 milionů eur.

V úterý 13. června proběhl informační den k takzvaným „Annual Calls“ Výzkumného fondu pro uhlí a ocel (RFCS). Fond poskytuje finanční prostředky na projekty v oblasti výzkumu, vývoje, které se týkají uhlí a oceli. Tyto projekty mohou zahrnovat širokou škálu aktivit, jako je technologický vývoj, zlepšování energetické efektivnosti, inovace v procesech výroby, environmentální ochrana a udržitelnost a dekarbonizace průmyslových odvětví. Financování poskytované Výzkumným fondem pro uhlí a ocel je určeno především výzkumným institucím (podíl institucí z odvětví na projektech RFCS: 30 %), univerzitám (20 %) a průmyslovým podnikům a dalším subjektům z oblasti uhlí a oceli (50 %). V roce 2021 fond prošel změnami, které mají za úkol jej přiblížit cílům Zelené dohody a minimalizovat dopady důlních činností na životní prostředí. 

RFCS vypisuje výzvy dvakrát ročně a to takzvané „Big Tickets“, které měly uzávěrku 4. května a „Annual Calls“, které se otevírají 15. června 2023, s uzávěrkou přihlášek 20. září 2023. Na právě vypsané výzvy je vyčleněno celkem 40 milionů eur (73 % na výzvy spojené s ocelí a 23 % na výzvy spojené s uhlím). Záznam z informačního dne je k dispozici na stránkách Evropské komise. 

Rozdíl mezi dvěma typy výzev je hlavně ve škále TRL (Technology Readiness Level), „Big Tickets“ se zabývají většinou pilotními a demonstračními projekty s vysokým TRL, čítají dva partnery a jsou spolufinancovány RFCS z 50 %. „Annual Calls“ se zaměřují na projekty s nižším TRL, čítají tři partnery a jsou spolufinancovány RFCS z 60 %. Vzhledem k vyšším finančním objemům jsou Big Tickets výzvy více kompetitivní a mají náročnější hodnotící proces. Zatímco v každoročních výzvách může být vybráno větší množství projektů s menšími rozpočty, Big Tickets výzvy často vybírají jen omezený počet projektů s vysokým potenciálem a významným dopadem. 

Fond je řízen expertními skupinami, které jeho směřování konzultují s Evropskou komisí. Máte-li zájem o členství v expertní skupině pro uhlí nebo ocel, v červenci bude na stránkách Evropské komise vypsáno výběrové řízení do obou těchto skupin. 

V příštím roce budou „Big Tickets“ výzvy zveřejněny na začátku února.