Rada EU přijala dva dokumenty na podporu zapojování mládeže

CZELO

Rada schválila Závěry o podpoře mezigeneračního rozměru v oblasti mládeže a o Akčním plánu pro mládež v rámci vnější činnosti EU.

V pondělí a v úterý 28.–29. listopadu zasedala v Bruselu Rada EU pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport a Rada pro zahraniční věci. Ministři z 27 členských států zodpovědní za tyto agendy se setkali, aby schválili dokumenty předložené českým předsednictvím. 

Závěry Rady o podpoře mezigeneračního rozměru v oblasti mládeže s cílem podpořit dialog a sociální soudržnosti 

V Závěrech členské státy zdůrazňují, že je důležité podporovat dialog jak mezi mladými lidmi, tak mezi mládeží a staršími generacemi, neboť toto propojení zkušeností a kompetencí různých generací přispívá k budování mírových a soudržných společností založených na vzájemné spolupráci, respektu, empatii, solidaritě a pochopení potřeb všech věkových skupin. Závěry podporují zapojení mladých lidí do mezigeneračního dialogu a do projektů mezigenerační solidarity, včetně dobrovolnické činnosti, protože ty umožňují mladým lidem získat průřezové kompetence a sociální dovednosti, které mohou uplatnit v dalších oblastech svého života. 

Rada tak vyzývá členské státy, aby zvyšovaly povědomí o mezigenerační spravedlnosti mezi tvůrci politik a poskytovaly jim důkazy, informace, údaje a další relevantní zdroje potřebné k posílení rovnosti na základě věku při tvorbě politik. V Závěrech také Rada apeluje na Evropskou komisi a členské státy, aby prozkoumaly využití stávajících nástrojů a mechanismů na podporu začlenění pohledu mládeže do odvětvových politik. Evropská komise má podporovat součinnost mezi politikou mládeže a dalšími politikami a programy, které se týkají mládeže a splnit cíle strategie EU pro mládež, včetně cíle č. 3. "Inkluzivní společnost" a č. 4 "Informace a konstruktivní dialog". Dále má Komise usnadňovat výměnu osvědčených postupů mezi členskými státy v oblasti podpory mezigeneračního dialogu a solidarity s využitím evropských nástrojů Youth Portal či Youth Wiki a programů a iniciativ jako Erasmus+, Evropský sbor solidarity, Kreativní Evropa a Nový evropský Bauhaus. 

Závěry o Akčním plánu pro mládež v rámci vnější činnosti EU 

Na Radě pro zahraniční věci byly zároveň schváleny Závěry o Akčním plánu pro mládež v rámci vnější činnosti EU. Závěry podporují zapojení mladých lidí na celém světě do tvorby politik zvyšováním jejich účasti a angažovanosti na mezinárodních fórech a přidělováním k tomu potřebných zdrojů. Rada v Závěrech uznává významný přínos mládeže k rozvoji inkluzivnější, spravedlivější a udržitelnější budoucnosti. Jedním z hlavních bodů je také ochrana mladých aktivistů a obránců lidských práv na celém světě. Rada uznává, že je třeba podporovat mládež v regionech postižených konflikty

Závěry pojednávají také o posílení postavení mladých lidí, zejména žen a dívek. To je však možné, jen když budou mít mladí lidé základní dovednosti, které jsou nezbytné pro přechod ze školy do zaměstnání. Rada v Závěrech také zdůrazňuje, že je důležité podporovat celosvětové úsilí o všeobecné zdravotní pokrytí, digitální zdraví a zároveň řešit otázky duševního zdraví mladých lidí. Rada rovněž vyzdvihuje význam podpory inkluzivní mobility mladých lidí na celém světě.