Rada EU podpoří dobrovolnictví mladých lidí a odstraňování překážek pro přeshraniční mobilitu

CZELO

5. dubna proběhlo v Lucemburku zasedání Rady EU pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport (EYCS). Co přineslo v oblasti mládeže?

 

Cílem doporučení o mobilitě mladých dobrovolníků v rámci Evropské unie je podpořit dobrovolnictví mladých lidí a odstranit překážky pro přeshraniční mobilitu. Návrh na toto doporučení bylo zveřejněno Evropskou komisí v lednu 2022, tj. 14 let po Doporučení rady z roku 2008 o mobilitě mladých dobrovolníků v rámci Evropské unie, které bylo potřeba aktualizovat a uzpůsobit aktuálnímu kontextu a současné podobě dobrovolnictví, které se od roku 2008 značně proměnilo. Tento návrh nového doporučení byl přijat 5. dubna 2022. Toto nové doporučení by mělo zajistit snadnější přístup k mezinárodnímu dobrovolnictví pro všechny mladé lidi, to znamená odstranit překážky bránící účasti především mladých lidí s omezenými příležitostmi. Doporučení by rovněž mělo podporovat novou formu dobrovolnictví, tj. virtuální dobrovolnictví, a jeho doplňkovost s tradičním fyzickým dobrovolnictví. Doporučení dále nabádá členské státy k šíření povědomí o přínosu dobrovolnictví jak pro dobrovolníky a dobrovolnice samotné, tak i pro evropskou společnost jako takovou a pro její hodnoty, jako je mír nebo demokracie. V této souvislosti by mělo být usnadněno uznávání získaných zkušeností jak ve společnosti, tak i na pracovním trhu. Doporučení by mělo přispět také k podpoře vysoké úrovně kvality vnitrostátních organizátorů dobrovolnictví, k podpoře ekologických dobrovolnických projektů a k dalším krokům.  

 

Radou schválené Závěry Rady o podpoře zapojení mladých lidí jakožto aktérů změn v zájmu ochrany životního prostředí podporují aktivní zapojení mladých lidí do ochrany životního prostředí, usilují o vytvoření k tomu vhodných podmínek, a to poskytnutím nejen vzdělání v otázkách životního prostředí a klimatu, ale i prostoru, aby mladí sami mohli být aktéry svého aktivního zapojení. Dále tyto závěry vybízejí členské státy k propagaci, k podpoře dobrovolnictví jako nástroje k rozvoji schopností, dovedností, aktivního zapojení do společnosti a pocitu evropského občanství a k uznávání jejich angažovanosti ve školní, univerzitní a profesní dráze.

 

Součástí zasedání Rady byla i politická rozprava na téma „Mobilita mladých evropských dobrovolníků a dobrovolnic: propojení národních a nadnárodních zkušeností pro oživení evropského občanství“. Ministři a ministryně jednali o mobilitě mladých dobrovolníků a o překážkách mu bránících: tj. o rozdílech mezi různými vnitrostátními správními a regulačními rámci a nedostatečném uznání zkušeností, které mladí dobrovolníci získávají, a dovedností, které rozvíjejí. Jednalo se i o možných opatřeních na podporu synergií mezi vnitrostátními/regionálními dobrovolnickými činnostmi a Evropským sborem solidarity, jakož i o nových opatřeních EU na podporu solidarity a mobility mladých evropských dobrovolníků a dobrovolnic. 

 

V rámci zasedání Rady v Lucemburku proběhl také neformální oběd v rámci devátého cyklu Dialogu EU s mládeží, kterého se zúčastnili vicepresident Evropského fóra pro mládež, delegátka francouzské národní rady pro mládež (CNAJEP), zástupci Francie, Slovinska, České republiky, Švédska, Evropské komise a Evropského parlamentu. Debata během tohoto neformálního setkání se mimo jiné dotkla nutnosti podporovat začleňování a rozmanitost, odstranit překážky bránící účasti na přeshraničních dobrovolnických programech, neboť účast na těchto programech by měla být právem každého mladého jedince a nutnosti podporovat organizace umožňující mladým účast na dobrovolnických programech v zahraničí. Dále je nezbytné, aby se formální vzdělávání otevřelo tomu neformálnímu a informálnímu a inspirovalo se jimi a aby mezi nimi byly podporovány synergie. Rovněž je nutné, aby byly dobrovolnické zkušenosti uznávány jak ve společnosti, tak i na pracovním trhu, a aby autority dobrovolníky podporovaly.  

 

V souvislosti s válkou na Ukrajině a přílivu ukrajinských uprchlíků během zasedání Rady vystoupil ukrajinský ministr mládeže a sportu Vadim Huttsait. Rada v této souvislosti uznala, že mladí dobrovolníci hrají na úrovni EU důležitou roli při prosazování demokratických hodnot a míru, a proto by měla být jejich účast na dobrovolnických projektech podporována a usnadňována. Rada zdůraznila, že dobrovolnictví umožňuje mladým lidem zapojit se strukturovaným, konkrétním a účinným způsobem do poskytování pomoci uprchlíkům v nouzi. 

 

Během zasedání bylo několikrát zdůrazněna role iniciativy Evropského roku mládeže, která má mladé v jejich aktivním zapojení podporovat a poskytovat jim k tomuto potřebné prostředky, podmínky a nástroje. Dále jim má poskytnout prostor vyjádřit se, v jaké Evropě si přejí vyrůstat a rozvíjet se.