Pracovní program Evropské komise na rok 2022 se bude snažit o zelenější, spravedlivější, digitálnější a odolnější Evropu

CZELO

Dne 19. října 2021 schválila Evropská komise pracovní program na rok 2022. Jeho součástí je 42 nových politických iniciativ dotýkajících se všech šesti hlavních cílů předsedkyně Ursuly von der Leyen – tj. Zelená dohoda pro Evropu, Evropa připravená na digitální věk, Hospodářství ve prospěch lidí, Silnější Evropa ve světě, Podpora evropského způsobu života, Nový impuls pro evropskou demokracii.

Co se týče oblasti výzkumu a inovací, ty budou hrát klíčovou roli při řešení výzev, kterým Evropa v současné době čelí, a při digitálním přechodu a při přechodu na ekologické a udržitelné hospodářství. Pracovní program se rovněž zaměří i na bezpečnostní a obranné technologie s cílem podpořit výzkum, technologie a inovace a posílit evropskou nezávislost v odvětví bezpečnosti a obrany. Další z priorit v oblasti výzkumu bude farmaceutické odvětví EU, které by mělo být v budoucnosti odolné vůči krizím, mělo by občanům EU zajistit rovný přístup k vysoce kvalitním cenově dostupným lékům a bezpečnost jejich dodávek. Na výzkum v oblasti zdraví se zaměří i tzv. Doporučení o screeningu rakoviny, jehož cílem je díky nejnovějším vědeckým poznatkům umožnit včasnou diagnostiku.

Pracovní program věnuje pozornost i oblasti vzdělávání. V příštím roce bude kladen zvláštní důraz na mládež, neboť rok 2022 byl vyhlášen Evropským rokem mládeže. Rok 2022 se zaměří i na pomoc znevýhodněným mladým lidem, kteří nepracují ani se neúčastní vzdělávání nebo odborné přípravy (tzv. kategorie NEET, tj. not in any kind of education, employement or training). Proto bude zavedena nová iniciativa ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve), která umožní za poskytnutí nezbytné sociální podpory získání odborné zkušenosti v zahraničí s cílem začlenit následně tyto mladé do vzdělávání, odborné přípravy nebo kvalitního zaměstnání. Pracovní program se věnuje i otázce výchovy a péče o děti, se zvláštním důrazem na děti se zdravotním postižením a děti ze znevýhodněného prostředí. Co se týče oblasti vysokých škol, Evropská komise představí Strategii EU pro univerzity, která by mj. měla prohloubit a udržet spolupráci mezi univerzitami a udržet jejich vedoucí postavení v celosvětovém měřítku. Tato strategie bude připravena spolu s iniciativami na zlepšení digitalizace ve školním a vysokoškolském vzdělávání, aby byla zajištěna soudržnost. Rozšíření výuky digitálních dovedností by mělo pomoci s vyrovnáváním rozdílů v dovednostech a znalostech. 

Více informací naleznete v tiskové zprávě Evropské komise nebo přímo v Pracovním programu 2022 samotném.