Podpora zahraničních absolventů jako investice do kvality české vzdělanosti a ekonomiky. Co ukázal Alumni Meetup v Praze?

Společně s pákistánským velvyslanectvím v Česku jsme uspořádali setkání pro studenty a absolventy českých univerzit.

Účastnící Alumni Meetupu v Praze
Účastnící Alumni Meetupu v Praze. Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Akcí Alumni Meetup Pakistan v Praze jsme v mnohém navázali na dlouhodobou tradici setkávání zahraničních absolventů a studentů českých vysokých škol na českých zastupitelských úřadech v různých zemích. Akce pro zahraniční absolventy pořádáme pravidelně, naposledy jsme zorganizovali setkání například ve Francii či ve Švédsku. Nejnovější přírůstek do série meetupů na zastupitelských úřadech se ovšem zásadně od svých předchůdců liší především tím, že naší partnerskou organizací je poprvé zahraniční velvyslanectví v Česku, v tomto případě Velvyslanectví Pákistánské islámské republiky. Díky nové spolupráci se v pátek večer 6. září v Praze mohli potkat pákistánští studenti i absolventi českých vysokých škol, kteří momentálně žijí v Česku. Skvělou příležitost rozvíjet vztahy se svými studenty a absolventy využilo rovněž několik zástupců tuzemských vysokých škol.

Setkání, které se konalo pod hlavičkou našeho programu Czechia Alumni a iniciativy Study in Czechia, poskytl bezmála stovce účastníků z řad studentů či absolventů z 12 českých vysokých škol prostor ke sdílení zkušeností se studiem a životem v Česku, získání cenných rad od zkušenějších krajanů těm, kteří již mají studium za sebou, ale i možnost k opětovnému shledání po několika letech.

Soňa Lippmann, DZS
Soňa Lippmann na setkání s pákistánskými studenty a absolventy, Foto: Petr Zewlakk Vrabec 

„Pákistán patří do první dvacítky zemí s největším počtem v Česku studujících vysokoškolských studentů. Absolventi si pak v Česku často najdou práci v oboru nebo pokračují v postgraduálním studiu na českých univerzitách. Tím přispívají nejen ke zkvalitnění českého vysokého školství, přinášejí také potřebné impulsy do rozvoje české vědy a expertízu na náš pracovní trh. Je proto nezbytné, abychom se snažili o integraci absolventů ze zahraničí do české společnosti, což je jeden z cílů našeho programu Czechia Alumni,“ vysvětlila Soňa Lippmann, vedoucí sekce komunikační a analytické Domu zahraniční spolupráce (DZS), která na setkání pronesla za DZS úvodní projev.

Česko jako atraktivní studijní i pracovní destinace

Úspěšných absolventů, kteří v Česku pokračují v profesní dráze, se ve venkovních prostorách pákistánského velvyslanectví sešla celá řada. Arshad Hayat po doktorském studiu oboru Ekonomie a finance na Univerzitě Karlově nejprve působil jako pedagog na několika soukromých pražských vysokých školách a v současnosti pracuje v bankovním sektoru v Praze. Waheed Ur Rahman získal doktorát z mikrobiologie na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Momentálně se podílí na vývoji vakcíny proti černému kašli v Mikrobiologickém ústavu při Akademii věd ČR. „Snažíme se tím zlepšit život lidí. Jsem vděčný, že jsem dostal takovou příležitost pracovat na tématu, které je společensky prospěšné,“ řekl Rahman. Fatima Zainab našla pracovní uplatnění ihned po absolvování studia v nadnárodním korporátu na pozici analytičky. Setkávání s ostatními zahraničními studenty a absolventy jí pomohlo najít si kamarády a známé, později také přednášela jako ambasadorka Univerzity Karlovy na středních školách. „Zcela určitě doporučuji všem účastnit se akcí, jako je dnešní alumni meetup. Někdy se totiž ocitnete jako student či studentka izolovaní, osamocení a podobné akce vám pomohou navázat vztahy s lidmi, kteří se cítí podobně,“ popsala jeden z hlavních přínosů akce Fatima.

Ayesha Ali, pákistánská velvyslankyně
Ayesha Ali, velvyslankyně Pákistánské islámské republiky v ČR. Foto: Petr Zewlakk Vrabec  

„Myslím, že Česko skýtá na poli vzdělávání hned několik výhod, a to nejen pro studenty z Pákistánu, ale z celého světa. Moje zkušenost s českými vysokými školami a našimi studenty mi říká, že kvalita zdejšího vzdělávání se odvíjí od renomovaných institucí, které mají dlouhou historii, tradici a mají důvěryhodnost. Nabízí jim tedy kvalitní vzdělání, které je dostupné. Česko se nachází v srdci Evropy a zdejší studium dává studentům evropskou zkušenost,“ vyjmenovala hlavní benefity studia v Česku pákistánská velvyslankyně Ayesha Ali, která celý meetup svým projevem zahajovala.

Kvalitu českých vysokých škol, příhodnou geografickou polohu Česka i přívětivé prostředí k životu zmiňovali i pákistánští studenti, kteří se akce zúčastnili. „Líbí se mi otevřenost naší univerzity světu, naši vyučující pocházejí z různých zemí,“ chválil univerzitní mezinárodní prostředí student politologie, filosofie a ekonomiky na Univerzitě Karlově Omer Sheikh. Mezinárodní element v českém vysokém školství vyzdvihovala také doktorandka z První lékařské fakulty UK, když srovnávala pákistánský a český vzdělávací systém. Jako velkou přednost pro život v Česku označila další studentka Balqees Baluch integrovaný systém hromadné dopravy v českých městech: „Všude to mám blízko, veřejná doprava takovým způsobem v Pákistánu nefunguje,“ vysvětlila Baluch.

Alumni Meetup Pakistan
Účastnící Alumni Meetupu v Praze. Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Podobné pozitivní zkušenosti s životem, studiem i prací v Česku rezonovaly v průběhu celého setkání, během kterého mohli účastnici navazovat nová přátelství a posilovat ta stávající. Pro zástupce vysokých škol i našeho týmu Study in Czechia a Czechia Alumni představovala akce příležitost pro načerpání inspirace pro další práci s komunitou zahraničních studentů a absolventů. „Naším dlouhodobým cílem je systematická podpora zahraničních absolventů tak, aby absolvování vysokoškolského programu neznamenalo konec vzájemných vazeb s námi a s českým prostředím, ale naopak nový začátek. Zahraniční absolventi vracejí nabyté zkušenosti a vědomosti během studií zpět do české ekonomiky a vědy a my jim musíme připravit takové podmínky, aby jejich integrace proběhla co možná nejlépe. Akce, jako byla tato, představuje jednu z cest, jak toho docílit,“ shrnula hlavní smysl Alumni Meetupu Soňa Lippmann.