Podcast Projektor: Jak divadlo znovu spojuje Čechy a Slováky?

AP, DZS

Erasmus+

V novém díle podcastu Projektor jsme se s hostkou Zuzanou Kráľovou věnovali (nejen) vzdělávání kulturou.

Rozumí si ještě Češi a Slováci? Co má společného rozvod a rozdělení Československa? A jak probíhá práce s mladými lidmi na divadelní scéně? To vše se dozvíte v aktuálním díle podcastu Projektor.

Jádrem Zuzanina projektu Rozvod – věc veřejná je spolupráce českých a slovenských teenagerů na divadelní inscenaci. Přes počáteční jazykové bariéry projekt podpořil vzájemné porozumění a kulturní výměnu. Příběh se odehrává na pozadí 30. výročí rozdělení Československa a využívá metaforu rozvodu ke zkoumání historických a kulturních vazeb mezi oběma národy. 

Rozvod – věc veřejná navazuje na další aktivity, které v rámci Národního divadla vznikají, ale díky grantu projektu Erasmus+ se mohl realizovat jako mezinárodní projekt. „Tím, že jsme dostali podporu z Erasmu, získal najednou projekt parametry profesionální inscenace,“ dodává Zuzana.

Nejnovější epizoda se zabývá také neformálním vzděláváním a sílou zážitkového učení prostřednictvím divadla. „Jakýkoliv kreativní způsob vzdělávání je vždy mnohem intenzivnější a má větší dopad než učení ve školních lavicích,“ říká Zuzana. 

Zuzana Kráľová

Pusťte si i další díly Projektoru pro více inspirativních příběhů. Zajímají vás příběhy studentů, stážistů, učitelů a dobrovolníků, kteří vyjeli do zahraničí na zkušenou? Nalaďte si náš druhý podcast Za hranicí a už vám ze světa mezinárodního vzdělávání nic neunikne.