O důležitosti mezinárodní zkušenosti s řediteli dětských domovů

AS, DZS

Erasmus+

„Všechno, co děláme dobrovolně, děláme lépe.“ Heslo konference ředitelů dětských domovů, spoluorganizovanou s Chance4Children.

Konference ředitelů dětských domovů

Dne 17. června se v prostorách Domu zahraniční spolupráce uskutečnila konference ředitelů dětských domovů, organizovaná ve spolupráci s neziskovou organizací Chance4Children. Konference se zaměřila na rozšíření obzorů a poskytnutí nových příležitostí pro mladé dospělé z dětských domovů prostřednictvím programu Erasmus+ mládež.

Hlavním cílem konference bylo informovat ředitele dětských domovů o možnostech, které program Erasmus+ mládež nabízí. Erasmus+ představuje unikátní příležitost pro mezinárodní vzdělávání a získávání zkušeností, které jsou pro mladé dospělé z dětských domovů stěžejní. Přeshraniční výměny a stáže mohou těmto mladým lidem otevřít dveře k novým kulturním zážitkům a rozšíření jejich dovedností.

„Bylo to obrovsky inspirativní. Ředitelé, ředitelky a další pracovníci dětských domovů jsou takoví neviditelní hrdinové a hrdinky. Tolik so o nich nemluví, ale jejich práce je naprosto zásadní pro velmi zranitelnou skupinu mladých lidi. Proto je důležité i jim poskytnout nástroje ke zvyšování kompetencí, možnosti se učit, inspirovat a udržovat motivaci. Myslím, že jsme se touto konferencí, díky organizaci Chance4children, zase trošku blíže posunuli k realizaci příležitostí, které Erasmus+ pracovníkům i mladým lidem v dětských domovech nabízí,“ hodnotí konferenci vedoucí oddělení neformálního vzdělávání mládeže a sportu Pavlína Slavíčková. 

Dalším blokem konference byl příspěvek Martina Vasqueze na téma Umění pohotové komunikace. Martin Vasquez, uznávaný odborník na komunikaci, představil techniky a strategie, jak efektivně komunikovat v různých situacích. Jeho interaktivní přednáška nabídla ředitelům praktické nástroje, které mohou využít nejen ve své profesionální roli, ale i při podpoře a vedení mladých dospělých v dětských domovech.

„Při práci v dětském domově je důležité ke každému dítěti přistupovat s respektem a individuálně, na základě jejich vlastních potřeb tak, aby nám rozuměli a abychom neztratili jejich důvěru. A přesně to jsme si během workshopu Martina Vasqueze vyzkoušeli,“ dodala Lucie Lemonová, vedoucí pracovní skupiny Inkluze a rozmanitost. 

Konference ředitelů dětských domovů tak poskytla komplexní přehled o možnostech, jak mohou dětské domovy využít mezinárodní programy a zlepšit tím šance svých svěřenců na úspěšný vstup do dospělého života. Dům zahraniční spolupráce a Chance4Children se tímto způsobem snaží podpořit integraci a rozvoj mladých lidí, kteří opouštějí dětské domovy, a nabídnout jim lepší budoucnost prostřednictvím vzdělávání a mezinárodních zkušeností.