Máte inovativní projekt, který podporuje udržitelnost, inkluzi a estetiku? Přihlaste se do Cen Nového evropského Bauhausu 2024

CZELO

Přihlašování je otevřeno do 10. listopadu 2023.

Evropská komise spustila přihlašování do již 4. ročníku Cen Nového evropského Bauhausu 2024. Stejně jako v předešlých letech budou ceny uděleny ve 4 kategoriích: 

  • Návrat k přírodě 

  • Znovu získat pocit sounáležitosti 

  • Upřednostnění nejpotřebnějších míst a osob 

  • Vytváření oběhového průmyslového ekosystému a podpora uvažování vycházejícího z životních cyklů. 

Každá ze čtyř kategorií obsahuje dvě souběžné soutěžní části: 

  • Část A: „Šampioni Nového evropského Bauhausu” je pro stávající nebo dokončené projekty, které mají jasné a pozitivní výsledky. 
  • Část B: „Vycházející hvězdy Nového evropského Bauhausu” je pro koncepty předložené mladými talenty do 30 let. 

CZELO_2023_NEB_Prizes_2024

Zároveň čtvrtý ročník přichází se třemi novinkami: 

  1. Čtvrtina cen bude udělena projektům a koncepcím pocházejícím z regionů, které čelí nejpalčivějším socioekonomickým problémům v EU a jsou v popředí politiky soudržnosti. Za Českou republiku se jedná o následující oblasti: Severozápad, Severovýchod, Střední Morava a Moravskoslezsko. Mapy posuzovaných regionů společně se seznamem regionů jsou k dispozici na webu Cen NEB
  2. Do soutěže se mohou přihlásit projekty a koncepce nejen z členských států EU a zemí západního Balkánu, ale i z Ukrajiny. 
  3. Bude udělena „Zvláštní cena za úsilí o rekonstrukci a obnovu Ukrajiny, která ocení projekt nebo koncepci, která je zaměřená na odolnost, obnovu a rekonstrukci Ukrajiny v duchu Nového evropského Bauhausu.  

V roce 2024 bude oceněno celkem 20 inovativních projektů a konceptů. Výherci a výherkyně obdrží finanční odměnu ve výši až 30 000 eur a komunikační balíček od Evropské komise. Přihlašování je otevřeno do 10. listopadu 2023. Výsledky budou vyhlášeny během festivalu Nového evropského Bauhausu, který se uskuteční v Bruselu ve dnech 17. až 21. dubna.  

Více informací společně s příručkou pro žadatele najdete na webu soutěže.