Marseilleská deklarace - mezinárodní spolupráce ve výzkumu a inovacích

CZELO

Ministři EU pro vysoké školství, výzkum a inovace podpořili koordinovaný přístup k mezinárodní spolupráci ve výzkumu a inovacích.

Dne 8. března 2022 se pod záštitou francouzského předsednictví v Radě Evropské unie uskutečnila v Marseille konference ministrů EU pro vysoké školství, výzkum a inovace. Cílem konference bylo zajistit koordinovaný přístup k mezinárodní spolupráci v těchto oblastech.

Během konference došlo k představení Marseilleské deklarace o mezinárodní spolupráci ve výzkumu a inovacích, která stanovuje devět hodnot a principů sdílených členskými státy a Evropskou komisí, jako je svoboda vědeckého výzkumu, etika a integrita a otevřená věda. Deklarace vymezuje budoucí rámec pro spravedlivou, otevřenou, inkluzivní a participativní vědu, která pracuje pro obecné dobro, což bude tvořit základ pro dialog se zeměmi mimo EU.

Delegace podpořily tuto iniciativu a zdůraznily, že je důležité sdílet základní hodnoty a zásady pro zajištění mezinárodní spolupráce ve výzkumu, inovacích a vysokoškolském vzdělávání, které jsou otevřené a založené na důvěře a reciprocitě. V této souvislosti jednoznačně odsoudili ruskou nezákonnou a neopodstatněnou invazi na Ukrajinu jako útok na základní hodnoty svobody, demokracie, suverenity a respektu k mezinárodnímu řádu, na nichž je založena akademická a vědecká svoboda a spolupráce.

Více informací je k dispozici v oficiální tiskové zprávě.