Job shadowing jako zdroj podnětů a inspirace. Zpráva z monitorovací návštěvy VET TEAMu

Jaromír Coufalík, Kateřina Lisnerová, MB, DZS

Národní VET TEAM

Přečtěte si reportáž z průběhu Erasmus+ projektu Vzdělávacího institutu pro Moravu, který vysílá své zaměstnance na job shadowing.

Vet Team
Z monitorovací návštěvy aktivity job shadowing v Nitře. 

Evropský program Erasmus+ je sice široké veřejnosti známý především pro výjezdy vysokoškolských studenů do zahraničí, ale možností nabízí daleko více, a to nejen pro jednotlivce, ale také pro organizace působící ve všech sektorech vzdělávání. V oblasti odborného vzdělávání a přípravy se mohou zapojit organizace poskytující počáteční a další odborné vzdělávání, například střední a vyšší odborné školy, ale také místní a regionální orgány veřejné správy jako zřizovatelé škol či společnosti, které poskytují další vzdělávání pedagogickým pracovníkům.

Jednou z takových organizací je Vzdělávací institut pro Moravu (VIM), která poskytuje školám kurzy zaměřené například na IT a GDPR, nabízí jim mentoring a dalším způsobem vzdělává jejich pedagogy. Institut realizuje projekt v Erasmus+, v rámci kterého vysílá své zaměstnance na pět pracovních dnů do hostitelské organizace podobného zaměření v zahraničí, aby tam získali nové kompetence a znalosti v rámci aktivity job shadowing (stínování).

Zapojené organizace však nejsou na realizaci projektu samy a v Domě zahraniční spolupráce (DSZ) jim poskytujeme průběžné poradenství a podporu. V oblasti odborného vzdělávání a přípravy k tomuto účelu vznikla v roce 2021 síť odborníků v rámci tzv. Národního VET TEAMU. Odborníci z této sítě pomáhají realizátorům projektů zvyšovat kvalitu projektů mobilit (výjezdů), pomáhají jim se stanovením očekávaných výsledků učení a konzultují jejich činnost v průběhu realizace projektu.

Jedním z poradenských nástrojů je také monitorovací návštěva na místě aktivity v zahraničí. Na ní se vydal v březnu Jaromír Coufalík, člen českého VET TEAMu, který se společně s Kateřinou Lisnerovou z oddělení odborného vzdělávání a přípravy v DZS zúčastnil job shadowingu zaměstnankyně Vzdělávacího institutu pro Moravu u partnerské organizace na Slovensku. Jak jejich návštěva probíhala, jak takový job shadowing vypadá a co aktivita přináší účastníkům se můžete dočíst v následující reportáži.

Monitorovací návštěva v Nitře: Inspirace a nové kontakty

Je středa 15. března před šestou ráno a u recepce DZS se scházím s Kateřinou Lisnerovou z oddělení odborného vzdělávání a přípravy. Máme totiž naplánovaný odjezd na monitorovací návštěvu do Nitry vzdálené 425 km.

V Nitře chceme svou monitorovací návštěvou zjistit, jak probíhá část projektu mobility brněnského Vzdělávacího institutu pro Moravu (VIM) poskytujícího další odborné vzdělávání pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům škol a školských zařízení z Brna a Jihomoravského kraje. Ten teď realizuje krátkodobý projekt Mobility zaměstnanců VIM, jehož obsahem je týdenní stínování 5 pracovnic institutu v podobných partnerských institucích v několika zemích včetně Slovenska. Na stínování do Nitry odjela začátkem týdne organizační pracovnice institutu Jana Daňková.

Nitra 2
Z monitorovací návštěvy aktivity job shadowing v Nitře.

Její přijímající organizací je nitranské krajské pracoviště bratislavského Národního institutu vzdělávání a mládeže (NIVAM), kam jedeme. Předem jsme si mohli přečíst Smlouvu o učení, ve které je specifikováno, jaké znalosti a dovednosti má paní Daňková během stínování získat. Obdrželi jsme také program stínování na jednotlivé dny. Na programu dnešního dne je také diskuse o hodnocení distančních úloh ve vzdělávacím programu, o metodách podporujících aktivní učení žáků a o atestačním procesu v rámci dalšího vzdělávání učitelů na Slovensku. Jsme na to zvědaví.

V Nitře nás navigace navádí do sídla nitranského pracoviště bratislavského NIVAM. Tam už nás vítá sympatická paní ředitelka Mária Pappová se svým kolegou Štefanem Dragúněm a také Jana Daňková z Brna, pro kterou je dnešek už třetím dnem stínování v Nitře. Protože jsou všichni rozesmátí, tušíme, že dosavadní průběh stínování byl asi dobrý.

Potvrzují nám to hned následující odpovědi jak paní Daňkové, tak i paní ředitelky Pappové na řadu našich otázek o projektu a dosavadním průběhu stínování. Obě si navázanou spolupráci svých institucí pochvalují a říkají, že v ní budou pokračovat. A pak už několik hodin posloucháme podrobný výklad obou nitranských hostitelů o systému dalšího vzdělávání učitelů na Slovensku. Ten ovšem doprovází kvalifikovaná diskuse porovnávající rozdíly v dalším vzdělávání učitelů u nás a na Slovensku. „Stínováním v Nitře jsem získala hodně podnětů, které nám v Brně pomohou zlepšit práci při dalším vzdělávání našich pedagogických pracovníků,“ ujišťuje nás paní Daňková, když se loučíme.

Lepší závěr naší výpravy do Nitry jsme si nemohli přát a potvrzujeme si své přesvědčení o vysoké užitečnosti mobilit pracovníků našich odborných škol v rámci programu Erasmus+. Dobrý pocit nám nezkazila ani sněhová vánice, kterou jsme museli projet při zpáteční cestě do téměř noční Prahy.