Jak na duševní zdraví při práci s mládeží? Seminář Mindful Exchange

Iva Ničová, DZS

Erasmus+

Seminář věnovaný psychice v rámci programu Erasmus+ neformální vzdělávání mládeže přinesl praktické vědomosti i nové kontakty.

Mindful exchange

Nejen duševnímu zdraví se věnoval seminář Mindful Exchange, který proběhl 22. listopadu v prostorech Domu zahraniční spolupráce a věnoval se tématu psychiky v programu Erasmus+ neformální vzdělávání mládeže.

Účastníci semináře měli příležitost se blíže seznámit s tématem wellbeingu, jakým způsobem se dotýká mladých lidí a jak je možné ho uchopit a pracovat s ním v prostředí programu Erasmus+. Také se dozvěděli více o tom, jak navazovat kontakty a vzájemně se síťovat pro možnou budoucí spolupráci. Seminář byl obohacen několika hosty, kteří účastníkům přiblížili své praktické zkušenosti.

V úvodním bloku jsme přivítali Lucii z organizace Charita Česká republika, která je i členkou programového týmu Young Caritas. Díky ní byli účastníci seznámeni s projektem Živé knihovny online, tedy konceptem živých knih, a především jakým způsobem s nimi lze pracovat. Živé knihy jsou otevřeným vyprávěním lidí, kteří mají zajímavý a inspirativní životní příběh nebo zkušenost, jejichž prostřednictvím lze, především mladým lidem, přiblížit aktuální sociální témata pomocí autentických životních příběhů. Jeden z velmi silných příběhů měli účastníci možnost i shlédnout.

Součástí programu bylo dále povídání o programu Erasmus+ a jaké jsou typy grantových příležitostí, což bylo následně zarámováno příklady dobré praxe. V úvodu tohoto bloku se koordinátoři z organizací Nevypusť duši, Mindful.nest CZ a Mezinárodní vzdělávací centrum GEMS stali právě oněmi živými knihami zkušeností a znalostí projektů Erasmus+.

Celý seminář uzavřel workshop organizace Semwell & Motion Digital, jež realizuje projekt v rámci Partnerství pro spolupráci Erasmus+ s názvem SafeSpace4Youth. Kromě informací o mindfulness a duševním zdraví si mohli účastníci sami na sobě vyzkoušet techniky uzemnění a zapojení smyslů, dechová cvičení či vciťování.

Účastníky oslovili nejen pozvaní hosté, možnosti networkingu, ale také téma samotné: „Vzdělávací akce byla úžasná: inspirativní, s praktickými technikami, interaktivní, v přátelské atmosféře sdílení. Silný emoční prožitek s živou knihou od Young Caritas si v sobě ponesu ještě hodně dlouho. Děkuji za organizaci aktivity tohoto typu a těším se na další.“

Výzva k předkládání žádostí pro projekty Erasmus+ v neformálním vzdělávání mládeže

Erasmus+ umožňuje předkládání žádostí o financování projektů každý rok celkem dvakrát. Nejbližší termín pro žádosti pro projekty mobility mládeže je již 20. února příštího roku a pro projekty spolupráce pak 5. března. Všechny podmínky, které musí vaše organizace splňovat, a další podrobnosti k žádosti najdete v článku nebo na stránce aktivity. Rádi byste se v budoucnosti zúčastnili podobné akce, jako popsané výše, či vás zajímají možnosti financování a proces odevzdání žádosti? Sledujte sekci událostí, kde najdete plánované akce, semináře a další týmu neformálního vzdělávání mládeže. Poskytujeme také individuální konzultace, které vám tyto možnosti přiblíží.