IGLO Open představilo priority belgického předsednictví v Radě EU

CZELO

Belgie upřednostní strategickou autonomii, valorizaci výsledků výzkumu a posílení postavení výzkumu a inovací ve společnosti.

Dne 11. prosince 2023 se uskutečnilo IGLO Open, tentokrát s aktuální tématikou priorit belgického předsednictví v Radě EU v oblasti výzkumu a inovací, které bude probíhat od ledna do června 2024. Účastníkům byl představen belgický národní systém a sdílení kompetencí mezi jednotlivými aktéry. Právě rozdělení kompetencí se promítne i v organizaci jednání jednotlivých formací Rady EU. Celkově bude do předsednictví zapojeno 5 belgických subjektů.

Belgii lze rozdělit na základě jazykových komunit (francouzská, vlámská a německá) a regionů (Valonsko, Vlámsko a region Brusel). Z pohledu výzkumu a inovací řeší jazykové komunity primárně vědecký výzkum ve vysokoškolských institucích, regiony naopak podporují aplikovaný výzkum, technologický rozvoj a inovace. Federální pobídky či výzkum v oblasti vesmíru jsou pak v gesci federální úrovně.

V oblasti výzkumu a inovací si stanovila Belgie 3 priority s cílem posílit konkurenceschopnost EU. Konkrétně se jedná o následující:

  • Otevřená strategická autonomie a role výzkumu a inovací.
  • Valorizace výsledků výzkumu a jejich využití v praxi.
  • Posílení postavení výzkumu a inovací ve společnosti.

Dále byly představeny legislativní akty a nelegislativní priority. V rámci legislativního aktu se předsednictví zaměří na dodatek k Nařízení Rady EU, kterým se zřizuje společný podnik pro evropskou vysoce výkonnou výpočetní techniku. Cílem je zahrnout perspektivu umělé inteligence a usnadnit přístup pro malé a střední podniky a start-upy. Co se týká nelegislativních dokumentů, během následujícího půlroku se očekává schválení Závěrů Rady na valorizaci vědomostí, Doporučení Rady k bezpečnějšímu výzkumu v EU a doplnění ex post evaluace rámcového programu Horizont 2020.

Belgické předsednictví zorganizuje i celou řadů akcí. Na ministerské úrovni se uskuteční ve dnech 14.-15. února 2024 neformální zasedání ministrů pro konkurenceschopnost. Ti se potom setkají ve dnech 22. a 23. května na Zasedání Rady pro konkurenceschopnost (vesmír, věda a inovace).

Dále se můžete v nadcházejícím půlroku těšit například na předsednickou MSCA konferenci k výzkumným kariérám (18.-19. dubna 2024) či na konferenci zaměřenou na digitalizaci „Research to Reality – Digital Solutions to European Challenges“ (5.-6. února 2024). Kompletní seznam akcí bude v dohledné době zveřejněn na webu belgického předsednictví.