Historicky první návštěva projektu Erasmus+ sport. Trenéři paddleboardingu se učili ve Španělsku

BA, DZS

Erasmus+

Trenéři z celé republiky se pod vedením České Federace SURF a SUP setkali ve španělském Alicante.

Erasmus+ sport

Na konci srpna proběhla historicky první monitorovací návštěva projektu Erasmus+ sport. Ve španělském Alicante se pod vedením České Federace SURF a SUP sjeli trenéři paddleboardingu z celé republiky, aby v jednom z nejlepších klubů tohoto sportovního odvětví v Evropě mohli sledovat trénovací postupy španělských kolegů. Club Deportivo Parres si čeští trenéři vybrali zejména kvůli skvělému zázemí a také osobě Daniela Parrese, který patří mezi světovou elitu vodních sportů, kam spadá i paddleboarding. Ani jedna ze zúčastněných organizací neměla doposud zkušenosti s projekty Erasmus+, přesto vše zvládli úspěšně naplánovat a realizovat.  

Monitorovací návštěva proběhla na pláži Arenales del Sol, kde čeští účastníci zlepšovali svoje tréninkové postupy v prostředí, které je pro ně málo známé – na moři. Měli zde možnost vyzkoušet si trénink se zkušenými závodníky, ale i úplnými začátečníky či lidmi, kteří si půjčili paddleboard na jeden den. S koordinátorkou projektu, zástupci španělské organizace a také se samotnými účastníky proběhl rozhovor o přípravách, průběhu a následujících plánech projektu.

Všichni potvrdili, že tento koncept aktivity, tedy stínování trénování, je velmi přínosný. Pro české trenéry to byla skvělá příležitost získat potřebné zkušenosti a dovednosti od profesionálů v jejich oboru, španělští kolegové si zase pochvalovali možnost předávat trenérské poznatky kolegům z jiné země. Nutno podotknout, že díky získanému grantu měli trenéři vše hrazené, tudíž jejich spolufinancování bylo minimální. 

Alex ze španělské organizace nám řekl, že sice nevěděl, že program Erasmus+ je dostupný i pro pracovníky v oblasti sportu, ale o něčem takovém již delší dobu přemýšleli, takže když je česká organizace oslovila, neváhali a přivítali je ve svém klubu. Aktivita byla poměrně krátká, trvala pouze pár dní, ale program na všechny dny byl nabitý. Denní program zahrnoval trénink na moři, trénink v tělocvičně, rozbory videí, konzultace, a také na konci dne zhodnocení všeho, co se ten den událo. Obě organizace chtějí dále spolupracovat na rozvoji vodních sportů i po ukončení projektu. 

Pokud jste sportovní organizace a chcete také vyslat své trenéry nasbírat zkušenosti do zahraniční, neváhejte nás kontaktovat. Více informací naleznete ZDE.