Evropský inovační žebříček a Regionální inovační žebříček poukázaly na zvýšení inovačního potenciálu v EU

CZELO

Česká republika zůstává na úrovni průměrného inovátora.

Evropský srovnávací přehled inovací (European Innovation Scoreboard) každoročně monitoruje pokrok inovačního potenciálu napříč státy EU. Regionální inovační žebříček (Regional Innovation Scoreboard) poskytuje jednou za dva roky srovnávací hodnocení výsledků výzkumu a inovací napříč regiony EU a umožňuje zemím identifikovat oblasti, které je třeba zlepšit.

Data z roku 2023 odhadují 8,5% nárůst inovační výkonnosti od roku 2016, za sledované období vykázalo 25 zemí výrazné zlepšení navzdory zpomalení ekonomik v posledních pár letech. V minulém roce zaznamenalo zlepšení 20 členských států, zatímco 7 zaznamenalo pokles inovační výkonnosti. V celosvětovém měřítku EU mírně předčila Čínu a zmenšila výkonnostní rozdíl oproti Austrálii. Rozdíl mezi Kanadou, Korejskou republikou a Spojenými státy se ovšem prohloubil.

Regionální srovnání přináší podobné poznatky s pár výjimkami. Většina hlavních inovativních regionů se logicky nachází ve vysoce inovativních zemích, mezi pomalejšími inovátory je ovšem několik regionálních celků, které vykazují nadprůměrnou excelenci v podpoře inovací a podnikání. Jedním z ukazatelů tohoto jevu je například Jihomoravský region, který spolu s dalšími dvěma evropskými regiony obdržel 6. července 2023 cenu European Entrepreneurial Region 2024, která oceňuje regiony a města, které prokazují výjimečnou podporu inovacím a podnikání. Podle Regionálního srovnání v rámci ČR ovšem stále vede žebříček Praha s označením inovační líder. Celkově na regionální úrovni zaznamenalo od roku 2016 zvýšenou inovační výkonnost 211 z 239 regionů. Nejinovativnějším regionem v Evropě je Hovedstaden v Dánsku, následují Helsinki-Uusimaa ve Finsku a Oberbayern v Německu, za nimi následují Stockholm a Berlín.

Navzdory pokroku se EU nadále potýká s propastí v oblasti inovací, která je ovlivněna především geografickou koncentrací. Inovační lídři a silní inovátoři se nacházejí převážně v severní a západní Evropě, zatímco mnoho průměrných a rozvíjejících se inovátorů se nachází v jižní a východní Evropě.

Aby EU překlenula inovační mezeru a podpořila spravedlivý růst, zavedla sérii opatření nastíněné v Nové evropské inovační agendě. Iniciativy jako Deep Tech Talent Initiative, Innovation Talent Platform a Regional Innovation Valleys (jejichž posílení si vzalo za prioritu začínající španělské předsednictví) mají za cíl stimulovat hluboké technologické inovace, podporovat kulturu start-upů, investovat do talentů, rozvíjet inovační ekosystémy a využívat silné stránky jednotlivých regionů. Tyto strategie umožňují zemím a regionům řídit technologický pokrok a udržet si konkurenční výhodu v globálním inovačním prostředí.

Více informací najdete na stránkách Evropské komise: