Do ČR míří dva ERC Starting granty

CZELO

Prestižní granty obdrželi výzkumníci Univerzity Karlovy v Praze a Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

Ve výzvě ERC Starting Grant pro rok 2024 získalo podporu celkem 494 výzkumnic a výzkumníků z 51 zemí. Z celkem 3474 žádostí bylo vybráno 494 projektů. ERC Starting granty pomohou vytvořit až 3160 nových míst pro postdoktorální výzkumníky s dvěma až sedmi lety zkušeností a zajistí dostatek prostředků pro vytvoření vlastních týmů a k realizaci navržených projektů.

Granty podpoří vědecké projekty z nejrůznějších oblastí měkkých a tvrdých věd. Dva granty míří také do České republiky. Konkrétně na Univerzitu Karlovu v Praze (FSV UK), kde grant obdržel Michal Smetana s projektem MICROCODE a na Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, kde grant obdržel Paulo Paioti s projektem AtropShape.

Celková úspešnost ve výzvě byla 14,2 %. Laureáti navrhli realizovat své projekty na univerzitách a ve výzkumných centrech ve 24 zemích Evropy. Na prvním místě je stejně jako v předchozích letech Německo (98 projektů), dále Nizozemsko (51), Velká Británie (50) a Francie (49). Mezi vítězi výzvy jsou státní příslušníci 51 zemí, zejména Němci (94 výzkumníků), Italové (61), Francouzi (44) a Španělé (36).

Více informací najdete na stránkách ERC.