Do ČR míří dva ERC Consolidator granty!

CZELO

ERC zveřejnila výsledky Consolidator Grants 2023. Úspěch slaví i Univerzita Karlova.

Do výzvy bylo podáno 2130 žádostí, z nichž uspělo 308 projektů. Celková hodnota těchto grantů činí 627 milionů eur. Finanční podpora půjde do vědeckých projektů z různých oborů výzkumu, od stavebnictví přes přírodní vědy až po humanitní obory. Ženy v rámci této výzvy získaly 39 % grantů, což historicky představuje nejvyšší podíl v ERC Consolidator Grants. Laureáti budou realizovat své projekty na univerzitách a výzkumných centrech ve 22 členských státech Evropské unie a dalších zemích přidružených k programu Horizont Evropa. Nejvíce projektů poputuje do Německa (66), Nizozemska (36), Francie (23) a Španělska (23).

Úspěšné projekty se například budou zabývat dezinformacemi na sociálních sítích nebo změnami v imunitním systému v průběhu let.

ERC Consolidator granty se zaměřují na podporu nezávislé kariéry vynikajících mladých vědců ve fázi, kdy konsolidují (potřebují posílit, resp. rozšířit) vlastní nezávislý výzkumný tým nebo program. Program je určen pro výzkumníka, který je 7 až 12 let od ukončení doktorského studia.

Dva granty také míří do České republiky, konkrétně na Univerzitu Karlovu. Více informací najdete na webu ERC.