Dnes startují celoevropské oslavy Erasmus Days

LuRy, DZS

Erasmus+

V Česku se bude během šestidenních oslav konat rekordní počet akcí. Přijďte se podívat.

Erasmus days

Dnes začíná šest dnů oslav programu Erasmus+ známých jako Erasmus Days. Letošní sedmý ročník je spojen s Evropským rokem dovedností a v Česku si navíc připomínáme čtvrt století od zapojení do tohoto populárního vzdělávacího programu. S nápadem pořádat Erasmus Days přišla francouzská národní agentura pro Erasmus+ v roce 2017. Česká republika se zapojila o rok později a oslavy si u nás rychle získaly na oblibě stejně jako samotný program. 

Po celé Evropě i v zámoří se bude konat na šest tisíc akcí. Nechybí ani Česko, které patří s počtem 171 naplánovaných akcí k nejaktivnějším zemím. Jejich přehled najdete snadno na virtuální mapě na oficiálních stránkách.

Mapa Erasmus Days

Cílem Erasmus Days je zviditelnit projekty realizované v rámci programu Erasmus+ a informovat o jeho přínosech. Pro organizátory akcí je to příležitost sdílet dosažené úspěchy a zkušenosti s kolegy, účastníky, novými zájemci i širokou veřejností. 

Zapojit se mohou všechny typy škol od mateřských po vysoké, neziskové organizace zaměřené na vzdělávání mládeže nebo dospělých, úřady, firmy a další instituce, které realizují projekt s podporou programu Erasmus+ nebo ho v letošním roce dokončily. Forma i rozsah jednotlivých akcí je ponechána zcela na fantazii a možnostech jednotlivých organizací. 

A co se u nás například chystá? 

  • Církevní SŠ pedagogická a sociální Bojkovice chystá projektový den pro děti z mateřských škol s hudebně-pohybovými aktivitami.   

  • ZŠ Speciální Ostrava, příspěvková organizace Těšínská 98/41 plánuje akci Stanu se Bořkem, na které si žáci vyzkouší práci s různým stavebním materiálem, procvičí si matematiku nebo projektování vlastní stavby.  

  • ZŠ Za Alejí Uherské Hradiště pořádá konferenci pro další školy v regionu, na které představí svoje zkušenosti s programem Erasmus+ a místní žáci zazpívají píseň o Erasmu, kterou sami složili.  

  • Střední škola technická a ekonomická Brno, Olomoucká, p. o. představí žákům možnosti zahraničních výjezdů. Absolventi stáží se podělí o svoje zkušenosti a zájemci se můžou zapojit do znalostního kvízu nebo volby o nejlepší fotku ze stáže.  

  • Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy pořádá turnaj v e-sportu, kdy pět mezinárodních týmů bude soutěžit ve sportovní videohře.  

  • Hnutí Brontosaurus zve zájemce na podzimní víkendovku do Moravské Nové Vsi, během které budou mimo jiné čistit a připravovat krmítka pro ptáky.  

  • Asociace genové terapie, z.s. chystá výstavu Doba genová, která přístupnou formou vysvětluje základy genetiky a možnosti prevence různých nemocí. 

A je toho mnohem víc. Organizace budou sdílet své zážitky z akcí i v facebookové události. Podívejte se na erasmusdays.eu, kde zjistíte, co plánují i v jiných evropských zemích. Zájemci se také mohou zapojit do evropské výzvy "Tell me... without telling me", která probíhá na sociálních sítích Instagram a TikTok.

Podívejte se, jak vypadal loňský ročník Erasmus Days