Začíná APAIE s českými univerzitami pod hlavičkou Study in Czechia

Dnes začal 17. ročník každoročního setkání profesionálů mezinárodního vzdělávání. I letos u toho nemůžeme chybět.

APAIE

Asijsko-pacifická asociace pro mezinárodní vzdělávání dnes zahájila svou již 17. konferenci, a to na téma „Collaborating for sustainable impact: partnerships across the Asia Pacific,“ tentokrát v australském Perthu. Konference a veletrh APAIE 2024, která je významnou událostí v oblasti mezinárodního vzdělávání v asijsko-pacifickém regionu, spojí až 2500 profesionálů působících v oblasti mezinárodního vzdělávání. Mezi účastníky patří zástupci univerzit a ministerstev školství, pedagogové, výzkumní pracovníci a další zájemci z celého světa. České vysoké školy zde mají příležitost prezentovat své aktivity a navazovat nové mezinárodní kontakty.   

Loňský ročník přivítal celkově 417 univerzit a dalších organizací z 36 zemí světa. Letos se za Česko v rámci národního stánku iniciativy Study in Czechia, který již tradičně organizujeme, účastní konference těchto deset vysokých škol: 

  • Anglo-American University  

  • Vysoké učení technické v Brně 

  • Česká zemědělská univerzita v Praze 

  • Univerzita Karlova 

  • Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích  

  • Masarykova univerzita 

  • Mendelova univerzita v Brně 

  • Technická univerzita v Liberci 

  • Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích 

  • VŠB – Technická univerzita Ostrava

APAIEČeský stánek na APAIE 2024 v Austrálii. Foto: DZS

Mezi hlavními řečníky úvodního pléna, které přivítalo účastníky na začátku programu, byl ministr pro mezinárodní vzdělávání Západní Austrálie David Templeman. Následně promluvili i Venky Shankararaman, prezident APAIE a prorektor pro vzdělávání ze Singapore Management University; Michael Wear, Mulgana Traditional Owner (osoba, jejíž předkové žili na tomto území před příchodem Evropanů) a generální ředitel projektu zaměřující se na ochranu životního prostředí a na udržitelnost Tidal Moon, a Barbara Lung-Jones, ředitelka Global Curtin, Curtin University.  

Konference účastníkům nabídne až do 8. března přednášky věnované mezinárodnímu vzdělávání studentů, vyučujících a zaměstnanců, strategiím náboru studentů, nebo diskuze o sociokulturních, ekonomických a demografických otázkách. Dále se tematické bloky budou věnovat i budování partnerství v oblastech zkvalitňování vzdělávání, udržitelnosti či digitálních technologií. 

Proč je česká účast na těchto a dalších mezinárodních akcích důležitá, se můžete dozvědět v našem článku zabývajícím se nejen stopou zahraničních studentů v Česku, ale i českou stopou v zahraničí. Již brzy vám přineseme reportáž z celého průběhu konference.