Skvělé umístění v univerzitním žebříčku. Kvalita i popularita českých vysokých škol nadále roste

Mezi 500 nejlepšími univerzitami světa jsou podle QS World University Rankings letos i tři české - UK, MUNI, i ČVUT.

Foto článek

V letošním hodnocení celosvětového žebříčku univerzit QS World University Rankings české univerzity zabodovaly. Celkem se jich umístilo mezi 1500 nejlepšími na světě rovnou 16. Jako jediná česká vysoká škola se v žebříčku umístila do 250. nejlepších univerzit Univerzita Karlova. Oproti loňskému roku tak vystoupala o 40 míst.  

Ještě větší meziroční vzrůst však zaznamenala brněnská Masarykova univerzita, a to o více než 150 míst. Nachází se tak nyní mezi 400 nejlepšími. V seznamu do 500. nejlepších škol pak České vysoké učení technické v Praze trojici českých univerzit uzavírá na 454. příčce. Do první tisícovky se spolu s nimi dostaly i Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Vysoké učení technické v Brně, Univerzita Palackého v Olomouci, Česká zemědělská univerzita v Praze či Mendelova univerzita v Brně

Meziroční vzrůst našich vysokých škol v tomto mezinárodním srovnání jen potvrzuje stoupající trend v popularitě českých univerzit mezi zahraničními studenty, a důležitost další podpory internacionalizace našeho vysokého školství. Stejného tématu se dotýkalo i historické první setkání českých univerzit zapojených do iniciativy Evropské univerzity včetně zmíněné Univerzity Karlovy, Masarykovy Univerzity a Českého vysokého učení technického. Na tomto setkání, které jsme zorganizovali společně s naší styčnou kanceláří CZELO s účastí zahraničních expertů, mezi sebou univerzity sdílely nejen své zkušenosti, ale i touhu kvalitativně se posunout pomocí transevropské spolupráce pro lepší vzdělávání dalších generací. Tato skvělá umístění v celosvětovém žebříčku jsou posunem k tomuto společnému cíli.

Alumni Meetup USA. Foto: DZS
Alumni Meetup ve Washingtonu D.C., USA. Foto: DZS

Kvalita českých univerzit má vliv nejen na současné studenty, ale i jejich absolventy. Ty podporujeme v rámci naší iniciativy Czechia Alumni například pořádáním pravidelných meetupů. Letos jsme jej pod hlavičkou Study in Czechia uspořádali i v Praze. Meetupy, jako byl tento, či nedávný v USA, dávají absolventům možnost navázání kontaktů se zástupci univerzit a zjistit plány univerzity do budoucna. Czechia Alumni i Study in Czechia tak pomáhají propojovat mezinárodní absolventy s domácími institucemi a šířit dobré jméno Česka v zahraničí.  

Je skvělé, že si nadstandartní kvality českých vysokých škol všímají i přední zahraniční žebříčky. Nicméně nesmíme zapomenout, že to není jediné kritérium posuzující kvalitu vzdělávání. Prostřednictvím iniciativy Study in Czechia dlouhodobě vysoké školy podporujeme v oblasti internacionalizace účastí na zahraničních profesních veletrzích či pořádáním školení v rámci DZS Akademie. Všem umístěným školám gratulujeme k velkému úspěchu,“ uzavírá vedoucí Study in Czechia Lucie Nováková.