Dobrovolnictví jako cesta ze závislosti. Jak pobyt v Rumunsku zlepšil Pavlovo duševní zdraví

PM, DZS

Evropský sbor solidarity 

V novém díle podcastu Za hranicí jsme si povídali s Pavlem Malachem, který vyjel v rámci Evropského sboru solidarity do Rumunska.

Hostem dnešního dílu podcastu byl Pavel Malach, který vyjel v rámci programu Evropský sbor solidarity do Rumunska. Co stálo za jeho rozhodnutím vyjet jako dobrovolník na rumunský venkov, jaké měl před odjezdem obavy nebo jak vypadal jeho běžný všední den? 

Pavel několik let bojoval se závislostí i se svým duševním zdravím celkově. Zapojení do Evropského sboru solidarity pro něj bylo šancí na nový začátek a také způsob, jak začít vidět svět z jiné stránky. „Díky Sboru mi došlo, kolik lidí se snaží něco dělat s věcmi, které se ve světě dějí,” shrnuje Pavel v podcastu.  

Jedním z dalších důvodů, proč se Pavel rozhodl pro tento krok, byla dostupnost programu. Do Evropského sboru solidarity se může jako dobrovolník zapojit kdokoliv. „Je to také skvělá zkušenost, která se neztratí,” říká o přínosech dobrovolnictví. 

Dalším klíčovým prvkem v Pavlově cestě byla komunikace se svou terapeutkou. Během celého pobytu v Rumunsku s ní měl možnost udržovat kontakt. Dnes by se rád stal peer konzultantem a pomáhal tak skrze své zkušenosti na této cestě i ostatním.

Pavel Malach

Všechny díly podcastu Za hranicí najdete na podcastových aplikacích. Poslechněte si také podcast Projektor, ve kterém máme zacíleno na nejlepší vzdělávací projekty.