Cesta je cíl. Rozhovor s výherkyní soutěže DiscoverEU během cesty Evropou

PM, DZS

Erasmus+

Pavlína přibližuje nejen svou dosavadní zkušenost z cesty, ale i dojmy z meetupu letošních výherců, který proběhl na konci června.

Přinášíme vám rozhovor s čerstvou absolventkou gymnázia a budoucí studentkou umění Pavlínou Čapkovou, která se taktéž stala výherkyní letošního kola soutěže DiscoverEU o jízdenku vlakem po Evropě. Ta se spolu se svými spolucestovateli aktuálně nachází na cestě. Před odjezdem se zúčastnila druhého pražského meetupu s ostatními výherci, při kterém měla šanci navštívit Obecní dům, výstavu o Alfonsi Muchovi, či hudební festival. Jaká byla její motivace k zapojení, co zatím na cestě zažila, a v čem jí meetup pomohl?

Foto: Pavlína Čapková
Pavlína se svými spolucestovateli. Foto: Pavlína Čapková

Mohla by ses nám prosím představit, co tě zajímá a baví? 

Ahoj, jmenuji se Pavlína, nedávno jsem odmaturovala na gymnáziu a chystám se na vysokou školu. Baví mě všechno možné, ale hlavně umění, které budu nyní studovat... Doufám, že po mé DiscoverEU cestě se k mým koníčkům přidá i cestování. 

Jak o této příležitosti (pozn. o soutěži DiscoverEU) dozvěděla, a co tě motivovalo se do ní zapojit? 

Úplně poprvé jsem se o soutěži dozvěděla z přednášky ve škole, na které nám milý pán (pozn. redakce – jednalo se o Martina Fišera z Liberce, který je nejen partnerem naší sítě Eurodesk, ale je také regionální konzultant DZS) vysvětlil, jaké možnosti nám Evropská unie nabízí. Přišlo mi to neskutečné, nikdy předtím jsem o této možnosti neslyšela a řekla si, že DiscoverEU rozhodně vyzkouším. Jak to ale už bývá, úplně jsem na to zapomněla a nebýt sociálních sítí, které mi soutěž připomněly, bych se nepřihlásila. Motivovala mě touha po výhře a vidina objevování Evropy, ale také fakt, že za zkoušku přece nic nedám a kdybych to nezkusila, tak bych si to potom vyčítala. Své spolucestovatele jsem k tomu ale musela nalákat a pořádně je do toho tlačit, jinak bychom nikdy nevyrazili. 

Jaká byla tvá reakce, když ses dozvěděla o své výhře? 

Nemohla jsem tomu uvěřit, vůbec jsem to nečekala – počítala jsem s tím, že jsem při vyplňování testu určitě udělala někde chybu, a společně s naším přihlášením na poslední chvíli jsem už ani nedoufala. Poté, co jsem se dozvěděla, že jsme opravdu vyhráli, jsem byla nadšená. Měla jsem alespoň nějaký důvod k radosti v náročném závěrečném ročníku na střední škole. Bylo to pro nás všechny nečekané a těžko uvěřitelné. 

Jak jsi postupovala v plánování své DiscoverEU cesty, a jaká je její finální podoba? Je něco, co tě na plánování překvapilo? 

Nejdříve jsme se s kamarády dohodli na třech možnostech, kam bychom se chtěli společně podívat. Následně jsme si sepsali pro a proti, abychom se rozhodli, kterým směrem se vydat. Na výběr byl Balkánský, Skandinávský a Pyrenejský poloostrov, kdy vyhrálo po zvážení nákladů na cestu Španělsko a už jsme se těšili na léto strávené zde. 

Problém nastal, když jsme zjistili, že vůbec nevíme, kde začít. Po marné snaze vymyslet cestu a kde se zastavit, jsme se zoufalým pokusem zeptali umělé inteligence. Původně to bylo myšlené jako vtip, ale ukázalo se, že nám dala několik dobrých tipů, kde začít, a přes která města jet. Posléze jsme museli plán ještě několikrát předělat, ale start v Drážďanech byl od AI rozhodně dobrý nápad.  

Kámen úrazu přišel v ten moment, když jsme již byli v Drážďanech, a snažili se na poslední chvíli naplánovat cestu do Španělska, jelikož den předem už byly (nepřekvapivě) všechny místenky obsazené. Tudíž z původních příjemných 16 nyní cestujeme do Španělska 31 hodin. Konečnou délku cesty neznáme, ale v Barceloně doplánujeme, jak cestou domů navštívíme další zajímavá místa. 

Jakožto naprosto nezkušené a naivní cestovatele nás překvapilo, jak náročné a dlouhé je naplánovat jednu cestu, i s takovou vychytávkou jako je DiscoverEU travel pass. Náročnější to bylo zvláště poté, co jsme zjistili, jak jsou pro náš rozpočet drahé místenky, které jsme ale nakonec zvládli nahradit, ač za cenu zdvojnásobení času cestování. Ve vlaku není naštěstí cesta tolik náročná a je často doprovázená nádhernými výhledy a scenériemi. 

Barcelona. Foto: Pavlína Čapková
Barcelona. Foto: Pavlína Čapková

Co od cesty očekáváš, či co doufáš, že se na cestě dozvíš a přiučíš? 

Zážitky, zkušenosti a krásné vzpomínky. Teď už víme, že se cestování dá zvládnout i s minimem zkušeností a připrav (tu ale nepodceňujte, věřte mi). Improvizace se vždy hodí a plány jsou od toho, aby se porušovaly. Cesta je cíl. 

Pojedeš sama, s doprovodem, nebo ve skupině? 

Momentálně jsme na cestě ve třech a upřímně nevím, jestli bych sama vůbec vyrazila. Jsem ráda, že jsem své kamarády k tomu nakonec také dokopala. Někomu určitě může vyhovovat cestovat o samotě, v naší skupince bychom to ale za větší svobodu na cestách nevyměnili. 

Obáváš se něčeho před svou cestou? Pomohl ti meetup s těmito obavami - např. zkušenosti ostatních cestovatelů či koordinátorů DZS? 

Samozřejmě se bojím, že se může cokoliv pokazit, od spojů přes ubytování až k ponorkové nemoci, ale když se člověk bojí, nesmí do lesa. Další obavou byly finance. Hodně mě uklidnilo online setkání výherců a dále i Příští stanice svět, kde ostatní sdíleli své zkušenosti a rady. Meetup mě uklidnil hlavně v tom, že spoustu lidí zde ještě netušila, kam nebo kdy pojdou, stejně jako my. 

Co se ti nejvíc líbilo na tomto meetupu? 

Poznání nových lidí, a samozřejmě program a prostory ve kterých se odehrával. Celkově byl meetup velmi povedený, od ubytování přes jídlo až po aktivity, které jsme s novými kamarády podnikali. 

Co bys vzkázala zájemcům o zapojení se do soutěže? Máš nějaké tipy pro účast v soutěži? 

Určitě neváhejte a jděte do toho, můžete jedině získat. Nezapomeňte o tom říct kamarádům, ať vás může jet co nejvíce. Samotná soutěž není vůbec složitá a nezabere moc času. Také sledujte newslettery a čtěte emaily, je v nich spousta zajímavých informací, například právě o meetupech a spoustě dalších příležitostech, které vás čekají.