Byli jsme u oslav 200 let výročí příchodu Čechů do rumunského Banátu ve Svaté Heleně

Akce, která přilákala hosty ze širokého okolí, zahrnovala i mši, prezentaci nových knih a bohatý hudební program.

Náhled na webVe dnech 18. až 20. srpna jsme se v rámci Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí zúčastnili společně se zmocněncem pro krajanské záležitosti Jiřím Krátkým za Ministerstvo zahraničních věcí oslav 200. výročí příchodu Čechů do oblasti rumunského Banátu a založení vesnice Svaté Heleny

Bohatý třídenní kulturní a společenský program ve Svaté Heleně se stal jednou z největších oslav krajanů v Banátu a přilákal velké množství hostů nejen z okolních vesnic, ale i z České republiky a dalších zemí. Mezi vzácnými hosty byli velvyslankyně ČR v Rumunsku Halka Kaiserová, velvyslanec ČR v Srbsku Tomáš Kuchta, poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Martin Hájek (za Jihomoravský kraj) a Pavla Pivoňka Vaňková (za Jihočeský kraj), místostarosta Chebu Pavel Pagáč, zástupci města Brna i českého neziskového sektoru organizace Člověk v tísni (Ivo Dokoupil) a Charita Brno (Václav Salajka). Slavnostní páteční bohoslužbu mši v kostele svatého Václava sloužil brněnský biskup Pavel Konzbul.  

Významnou měrou se na oslavách podílela vyslaná učitelka u krajanů Klára Jíchová, která pro účastníky připravila taneční a hudební program s dětmi i dospělými. Jako další hosté z daleka se akce zúčastnili i krajané ze srbského Banátu, kteří zde taktéž prezentovali své vystoupení spolu s učitelem Stanislavem Havlem. V pozadí se svým vlastním vystoupením nestáli ani žáci učitele u krajanů Alexandra Gajdzici z nedalekého Eibenthalu. Vrcholem oslav bylo provedení hudebně dramatického muzikálu o příchodu Čechů do Banátu. 

Náhled na web

Čeští učitelé dlouhodobě přispívají k rozvoji aktivit i vzdělávání nejen v regionu, ale též k propagaci Banátu v Rumunsku i v doma v Čechách. Součástí programu byla také prezentace a autogramiáda nových knih o Banátu, a to “Dějiny a historie Svaté Heleny” (F. Roch), “Dvě století Svaté Heleny”, “Banátská kuchařka I.” a “Svatá Helena” (kol.). O vydání těchto knih se osobně zasloužili vyslaní učitelé Klára Jíchová a Alexandr Gajdzica, a k vydání knih přispěli též Ministerstvo zahraničních věcí a Dům zahraniční spolupráce.