Aktuality v květnu 2024

Stipendia a další nabídky pro studenty, absolventy a pedagogy vysokých škol, blížící se akce a termíny uzávěrek

Akce

Frankofonní letní univerzita v Bukurešti 2024

Mezinárodní organizace Frankofonie (OIF) ve spolupráci s rumunskou Národní vědeckotechnickou univerzitou POLITEHNICA Bukurešť pořádá 1.  5. července 2024 Frankofonní letní univerzitu v oblasti mezinárodních vztahů. Program je určen studentům a absolventům vysokých škol ve věku 20 až 28 let. Bližší informace jsou k dispozici v detailech události na stránkách Maison de la Francophonie, přes které probíhá i podávání přihlášek. Uzávěrka přihlášek je 14. května 2024.

Mezinárodní konference o stážích v Dublinu 2024

18.–20. června 2024 proběhne v irském Dublinu další ročník mezinárodní konference International Internship Conference. Tématem bude „Přizpůsobení se změnám: prosperování v globálním prostředí stáží“. Konference proběhne na půdě University College Dublin. Podrobné informace jsou k dispozici na stránkách konference.

Studijní pobyty

Přehledy stipendijních nabídek AIA na 2024/2025

Průběžně aktualizované přehledy nabídek stipendií na základě mezinárodních smluv na akademický rok 2024/2025 naleznete ve vyhledávači stipendií AIA. K dispozici je také souhrnný katalog stipendijních nabídek na akademický na stránkách AIA

Stipendijní pobyty v německy mluvících zemích na základě mezinárodních smluv

10. října uspořádaly AIA a programy AKTION a CEEPUS společný infowebinář o stipendijních nabídkách pobytů v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Pro zájemce jsou nyní k dispozici
ke stažení materiály vytvořené při příležitosti webináře, rozšířená prezentace
a infobrožura.

Stipendijní nabídky pro všechny veřejné VŠ

Navýšení stipendií hrazených ze strany České republiky

MŠMT informovalo, že s platností od 1. října 2023 byly navýšeny sazby stipendií, které dle bilaterálních mezinárodních smluv o spolupráci ve vzdělávání hradí MŠMT ČR. Navýšení se týká stipendijních pobytů v Albánii, Číně, Maďarsku, Polsku a Rumunsku, sazby jsou pro uvedené země jednotné: pro studenty v BSP a MSP 12 000 Kč měsíčně, pro studenty DSP a pro akademické pracovníky 13 000 Kč měsíčně.

Další programy

Thajsko – stipendia pro absolvování celého studia

Thajské vysoké školy nabízí zahraničním uchazečům stipendia pro pregraduální i postgraduální studium v přírodovědných, technických a společenskovědních oborech. Seznam škol a oborů, na kterých je aktuálně možné získat, naleznete v přehledu na rok 2024 thajského Ministerstva vyššího školství, vědy, výzkumu a inovace. Žádosti o stipendium přijímají jednotlivé VŠ, v případě zájmu je nutné kontaktovat koordinátora z příslušné thajské VŠ.
Termíny a bližší podmínky pro podání žádostí určují jednotlivé VŠ.
Stručný přehled stipendijní nabídky naleznete ve vyhledávači stipendií AIA.

Finsko – EDUFI Fellowship, stipendia pro doktorandy

Finská národní rada pro vzdělávání (EDUFI) nabízí zahraničním doktorandským studentům stipendia pro 3-12-měsíční pobyty na VŠ ve Finsku. Stipendia jsou určena především pro studenty DSP, kteří plánují získat doktorát či dvojí doktorát, nebo realizovat výzkum na VŠ ve Finsku. Žádost o stipendium posílá EDUFI příslušná finská VŠ.
Termín pro podání žádostí: průběžně, nejméně 5 měsíců před plánovaným zahájením pobytu.
Bližší informace: na stránkách Finské národní agentury pro vzdělávání

Stáže pro budoucí učitele na školách v Sasku, SRN – asistenti výuky češtiny

Saské státní ministerstvo kultu nabízí zájemcům z České republiky stipendia pro stáže na školách ve Svobodném státě Sasko ve školním roce 2024/2025. Stážisté budou působit jako asistenti německých učitelů při výuce češtiny (nepovedou samostatnou výuku). Stážisté budou pobírat stipendium ve výši 1000 EUR měsíčně. Přihlásit se mohou absolventi a studenti (po 4. semestru studia) v oborech germanistika a učitelství německého jazyka ve věku 20 až 29 let.
Přihlášky přijímá saská strana emailem do 31. května 2024.
Bližší informace naleznete v přehledu nabídky

Stáže pro budoucí učitele němčiny na bilingvním gymnáziu Komensky ve Vídni

Bilingvní reálné gymnázium Školského spolku Komenský ve Vídni nabízí studentům BSP a MSP v oboru učitelství německého jazyka stáže v akademickém roce 2024/2025. Odměna je po dohodě s provozovatelem školy, stáž je vhodné uskutečnit s programem Erasmus+. Bližší informace naleznete v informačním letáku.
Přihlášky přijímá: gymnázium na helena.huber@komensky.at do 14. května 2024.

Švýcarská škola pro veřejnou správu při ETH v Curychu

Švýcarská škola pro veřejnou správu při ETH v Curychu (Swiss School of Public Governance) nabízí studijní program Certifikát pokročilých studií veřejné správy a řízení (Certificate of Advanced Studies in Public Governance and Administration – CAS PGA). Tento inovativní program dalšího vzdělávání byl vytvořen pro mladé odborníky z celého světa s cílem připravit novou generaci vedoucích pracovníků pro veřejný sektor, mezinárodní a nevládní organizace, akademickou sféru i soukromý sektor. Blokový kurz CAS PGA 2024 proběhne v termínu: 22. srpen–6. září 2024 v kampusu ETH ve švýcarském Curychu.
Termín pro podávání žádosti pro účast v programu: 15. březen–15. červen 2024 a pro žádosti o stipendia: 1. leden–29. únor 2024.
Bližší informace o programu jsou k dispozici na webu programu a v letáku na 2024. V případě dotazů kontaktujte koordinátorku programu: Maryna Lakhno, maryna.lakhno@mtec.ethz.ch, tel. +41 44 632 84 86.

Stipendia Visegrad Fellowship Program Maďarsko, Polsko, Slovensko

Mezinárodní visegrádský fond nabízí v rámci programu Visegrad Fellowship Program stipendia pro přednášející a výzkumné pracovníky k realizaci krátkých pobytů v zemích V4. Stipendium je možné využít pro práci na konkrétním výzkumném projektu, přednáškovou činnost na úrovni VŠ, archivní bádání a studium v knihovnách.
Žádosti o stipendium se podávají elektronicky přes portál My Visegrad.
Termín pro podání žádostí: leden–červen & srpen–listopad. Žádost je nutné podat nejméně 30 dní před plánovaným začátkem pobytu.
Bližší informace: stručně v přehledu ve vyhledávači stipendií AIA, podrobně
na stránkách Mezinárodního visegrádského fondu

Výzkumné stáže von Karmanova ústavu dynamiky tekutin

Von Karmanův ústav dynamiky tekutin (VKI), přední světové pracoviště pro výzkum
na poli mechaniky tekutin se sídlem v Belgii, otevírá pro studenty technických a přírodovědných oborů několik výukových a výzkumných programů – týdenní specializační přednášky, krátký školící program, Research Master a Ph.D. program. Finance vyplácí VKI na akademický rok od října do června.

Evropská organizace pro jaderný výzkum – CERN  placené stáže pro studenty a absolventy

CERN nabízí studentům z vysokých škol v ČR podporu v rámci studentských a absolventských programů, aktuálně Absolventské programy: 
ORIGIN / Early Career Professionals programme – pro absolventy s max. 2 roky praxe od dokončení studia, a to jak odborných škol, tak absolventů bakalářského či magisterské stupně studia. Termíny pro podání přihlášek: 7. červenec 2024, 17. říjen 2024
QUEST/ Experienced Projects Graduates pro zkušené absolventy, tj. absolventy MSP s 2–6 lety praxe od skončení studia či absolventy DSP s max. 3 lety relevantní praxe. Přihlášky je možné podávat na průběžně vypisované pozice
RESEARCH Fellowship pro absolventy doktorského stupně studia s praxí do 3–6 let. Termíny pro podání přihlášek: 2. září 2024

Podrobné informace k jednotlivým programům naleznete na stránkách CERN pod odkazy výše. S dotazy je možné kontaktovat pana Ondřeje Nováka z odboru výzkumu a vývoje MŠMT na ondrej.novak@msmt.cz.

Singapur – stipendia agentury A*STAR

Singapurská agentura A*STAR (Agency for Science, Technology and Research) nabízí zahraničním studentům a absolventům studijních oborů v oblasti biomedicínských, technických a technologických věd, fyziky, IT a příbuzných disciplín stipendia k realizaci studijních pobytů na univerzitách v Singapuru. Udělováno je několik druhů stipendií:
→ Singapore International Pre-Graduate Award (SIPGA)
Stipendia pro studenty BSP a MSP pro studijní pobyty v délce 2–6 měsíců
Termíny pro podání žádostí: 15. únor pro pobyty zahájené od července daného roku; 15. červen pro pobyty zahájené od listopadu daného roku; 15. říjen pro pobyty zahájené března následujícího roku. Další informace: stručně ve vyhledávači stipendií AIA a v letáku agentury A*STAR

→ Singapore International Graduate Award (SINGA)
Stipendia pro absolventy BSP a MSP určená k absolvování celého DSP v max. délce 4 roky
Termíny pro podání žádostí: 1. červen pro přijímací řízení v lednu následujícího roku; 1.12. pro přijímací řízení v srpnu následujícího roku
Další informace: stručně ve vyhledávači stipendií AIA a v letáku agentury A*STAR

→ Research Attachment Programme (ARAP)
Výzkumné pobyty pro studenty DSP v délce od 1 do 2 let
Termín pro podání nominací: 15. květen a 30. listopad. Další informace: stručně ve vyhledávači stipendií AIA a v letáku agentury A*STAR

Podrobné informace naleznete na stránkách agentury A*STAR.

Finsko – EDUFI Fellowships – stipendia pro studenty DSP 

Finská národní agentura pro vzdělávání EDUFI nabízí studentům DSP stipendia pro realizaci výzkumných pobytů v délce 3–12 měsíců na univerzitách ve Finsku. Žádost o stipendium předkládá na EDUFI příslušná finská univerzita.
Další informace: na stránkách EDUFI
Termín pro podání žádostí: průběžně, min. 5 měsíců před plánovaným zahájením pobytu

Korejská republika – DUO-Korea Fellowship

Program DUO-Korea Fellowship sponzorován Ministerstvem školství Korejské republiky umožňuje studentům BSP a MSP všech oborů vyjet na výměnné studijní pobyty na korejských univerzitách. Program je založen na reciprocitě, studenti jsou vysílání na základě dohody o dvoustranné spolupráci v rámci programu DUO-Korea Fellowship mezi konkrétní vysokou školou v Korejské republice s vysokou školou v České republice. Jedna i druhá strana vysílá současně studenta na partnerskou instituci. Stipendia jsou udělována pro jednosemestrální pobyty v délce max. 4 měsíce, každému účastníkovi je uděleno stipendium v celkové sumě 4000 EUR na pokrytí veškerých nákladů spojených s pobytem. Stipendijní žádost musí podat partnerská korejská VŠ v terermínu do 20. května 2024. Další informace a odkazy naleznete v přehledu ve vyhledávači stipendií AIA.

Ázerbájdžán – stipendia Khazar State University

Velvyslanectví Ázerbájdžánu informuje o dvou stipendijních nabídkách Khazar State University:
→ stipendium Nailekhanimovy nadace pro dívky/ženy ke studiu navazujících magisterských a doktorských programů, uzávěrka žádostí 1. červen 2024
→ prospěchové stipendium pro vynikající studenty BSP, MSP a MSPN, uzávěrka žádostí 15. květen 2024
Podrobné informace ke stipendijních nabídkách jsou k dispozici na stránkách Khazar State University

UniLink – poradenské centrum pro vysokoškolské studium ve Velké Británii, Irsku, Německu a Dubaji

UniLink je bezplatné poradenské centrum pro studenty, kteří chtějí studovat na zahraničních univerzitách ve Velké Británii, Irsku, Německu a Dubaji. UniLink zastupuje přes 70 vysokých škol v zahraničí. Pomáhá zájemcům s výběrem vhodné destinace, univerzity a studijního oboru, poskytuje asistenci v průběhu celého přijímacího procesu, podává informace o možnostech financování včetně stipendií, grantů a jejich následného vyřízení. UniLink může také pomoct
s výběrem ubytování a vyřízení následných formalit. Bližší informace naleznete na stránkách organizace UniLink.

Belgie, Vlámsko – podpora výzkumu v rámci programu Odysseus

Vlámská nadace Research Foundation – Flanders (FWO) nabízí v rámci programu Odysseus vynikajícím výzkumným pracovníkům počáteční financování vlastního výzkumu na půdě některé z vlámských univerzit po dobu 5 let. Jedinečnost programu spočívá v kombinaci pracovní pozice na vlámské univerzitě s financováním projektu pro založení vlastního výzkumného týmu. Program nabízí dva typy financování:
→ Odysseus typ I pro výzkumné pracovníky, kteří jsou mezinárodně uznávanými průkopníky ve svém oboru; financování výzkumu: od 400 000 do 700 000 EUR ročně (2 000 000 až 3 500 000 EUR na období 5 let).
→ Odysseus typ II pro postdoktorandy (s max. 12 let postdoktorského působení), kteří mají potenciál rozvinout vedoucí mezinárodní pozici; financování výzkumu: od 100 000 EUR do 200 000 EUR ročně (500 000 EUR až 1 000 000 EUR na období 5 let).
Aktuální uzávěrka přihlášek je 30. září 2024.
Více informací i pokyny pro uchazeče naleznete v detailu programu Odysseus.

Nabídky pro samoplátce

Mezinárodní letní akademie pro budování míru, řešení konfliktů, mediaci, spravedlnost, mezinárodní bezpečnost, leadership a mezikulturní dialog 2024

Letní akademie pořádaná Institutem pro mír a dialog (Institute for Peace and Dialogue – IPD) proběhne 5.–21. srpna 2024 v Bazileji (Švýcarsko). 
Cílem 14. letní akademie je posílení dovedností zástupců státních institucí, podnikatelského sektoru, nevládních a neziskových organizací, vzdělávacích institucí, náboženských organizací, nezávislých mediátorů, politiků a studentů prostřednictvím akademických i pracovních školení v oblasti budování míru, mediace, řešení konfliktů, vedení mezinárodní bezpečnosti a mezikulturního dialogu. Přihlášky na letní akademii se zasílají emailem na adresu fhuseynli@ipdinstitute.ch do 1. července 2024, pro přihlášky zaslané do 30. dubna 2024 je k dispozici sleva. Informace o akci a dalších letních programech naleznete ve stručném přehledu a podrobně na stránkách IPD. S dotazy kontaktujte IPD emailem na fhuseynli@ipdinstitute.ch nebo přes LinkedIn.

Stáže organizace Stage Malta

Vzdělávací instituce Stage Malta nabízí kvalitní stáže pro ambiciózní mladé lidi. Přehled nabídky naleznete zde, podrobné informace jsou k dispozici na stránkách Stage Malta
a v brožuře programu na rok 2022/2023. Přihlášky se podávají průběžně online přímo přes portál programu.

PŘEHLED TERMÍNŮ

14. 05. – uzávěrka žádostí o stipendia – Rakousko, stáže gymnáziu Komensky ve Vídni – studenti

14. 05. – uzávěrka přihlášek na akci – Frankofonní letní univerzita v Bukurešti 2024

15. 05. – uzávěrka žádostí o stipendia – A*STAR Singapore Research Attachment Programme

15. 05. – uzávěrka žádostí o stipendia – Ázerbájdžán, prospěchové stipendium Khazar State University

20. 05. – uzávěrka žádostí o stipendia – Korejská republika – DUO-Korea Fellowship

31. 05. – uzávěrka žádostí o stipendia – Německo, stáže na školách v Sasku – studenti, absolventi

01. 06. – uzávěrka žádostí o stipendia – Ázerbájdžán, Khazar State University, stipendium Nailekhanimovy nadace pro ženy

01. 06. – uzávěrka žádostí o stipendia – A*STAR Singapore International Graduate Award

15. 06. – uzávěrka žádostí o stipendia – A*STAR Singapore International Pre-Graduate Award

07. 07. – uzávěrka přihlášek na stáže – CERN, program ORIGIN  – Early Career Professionals programme