České vysoké školy posílily mezinárodní spolupráci na klíčovém evropském veletrhu univerzit

DZS

Study in Czechia

Na 34. ročníku mezinárodního vysokoškolského veletrhu EAIE 2024 reprezentovalo Česko 23 univerzit.

Zástupci českých univerzit a DZS na stánku Study in Czechia, EAIE 2024
Zástupci českých univerzit a DZS na stánku Study in Czechia, EAIE 2024.

Ve francouzském Toulouse se 17. až 20. září 2024 uskutečnil prestižní mezinárodní veletrh a konference vysokých škol EAIE, kde více než dvacet českých univerzit reprezentovalo Česko. Iniciativa Study in Czechia, kterou spravujeme v Domě zahraniční spolupráce (DZS) už tradičně organizovala národní stánek, který umožňoval zástupcům českých univerzit navazovat a prohlubovat spolupráci s mezinárodními partnery. Letošní ročník přilákal více než 7300 účastníků z 90 zemí a přes 300 univerzit a vzdělávacích institucí z celého světa.   

Nejdůležitější událost roku ve vysokoškolském sektoru na evropské úrovni přinesla zástupcům českých univerzit mnoho příležitostí k rozšíření partnerství. „EAIE zastává na poli vysokoškolského vzdělávání stále významnější roli,“ vysvětlovala Gabriela Krečová z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Michal Uhl, ředitel DZS, na české recepci, EAIE 2024
Michal Uhl, ředitel DZS, na české recepci, EAIE 2024.

„Země, která se izoluje, nemá v Evropě místo ani budoucnost, a to platí i pro oblast vzdělávání. Navazování mezinárodní spolupráce mezi vysokými školami umožňuje studentům i akademikům vyjíždět do zahraničí a posiluje rozvoj ve výzkumné oblasti. Rostoucí míra internacionalizace českých univerzit a zvyšující se kvalita zase přitahuje stále více talentovaných zahraničních studentů, a to nejen na krátkodobá ale i dlouhodobá studia. Podíl zahraničních studentů v Česku dnes tvoří přibližně 18 % všech vysokoškolských studentů a stále roste, což má pozitivní dopad na společnost i ekonomiku země,“ připomněl několik dopadů internacionalizace vysokých škol na společnost i stát ředitel Domu zahraniční spolupráce Michal Uhl.

Jaroslav Miller, náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy se zúčastnil panelu „Politika a strategie internacionalizace: názory ministrů“, kde se diskutovalo o budoucích možnostech zahraniční spolupráce. „Univerzitní prostřední bylo historicky vždycky hluboce internacionalizované, dokonce mnohdy více, než je tomu dnes. Přitom je mezinárodní spolupráce nezbytným předpokladem pro zvyšování kvality univerzit a vědeckého pokroku. Proto jsou platformy univerzitní spolupráce, jako například Evropské univerzitní aliance, tak důležité,“ připomněl Miller klíčovou iniciativu Evropského prostoru vzdělávání.

Na cestě k budoucnosti

Během programu veletrhu jsme zorganizovali se švýcarským agenturním protějškem důležité setkání mezi českými a švýcarskými vysokoškolskými institucemi. Spolupráce se odráží například v takřka třiceti uzavřených dohod mezi univerzitami o spolupráci v rámci Evropských univerzitních aliancí. Partnerství mezi Českem a Švýcarskem se v posledních letech výrazně rozvíjí a přináší nové vzdělávací a výzkumné příležitosti. Zástupci univerzit měli během networkingu možnost diskutovat o výukových metodách, proměnách oborů i všech aspektech vysokoškolského sektoru.

Slavnostní recepce ke dvacetiletému výročí iniciativy Study in Czechia, která se konala 18. září, představovala důležitý mezník v upevňování vztahů mezi českými partnery. Na recepci se sešlo více než 150 účastníků, včetně významných představitelů akademické obce. Michal Uhl v úvodním projevu zdůraznil důležitost dialogu mezi evropskými zeměmi pro hlubší internacionalizaci ve vzdělávání, na jehož slova v podobném duchu navázal i náměstek MŠMT Jaroslav Miller.

Stánek Study in Czechia na veletrhu EAIE 2024.
Stánek Study in Czechia na veletrhu EAIE 2024.

Na konferenci EAIE nechyběly panelové diskuse o mezinárodní spolupráci, workshopy zaměřené na nové trendy ve vzdělávání a networkingové akce, které propojovaly nejen akademické partnery. Hlavní řečnicí byla bývalá francouzská ministryně pro rovnost pohlaví Élisabeth Moreno, která mluvila o vzdělávání jako katalyzátoru změny a nástroji pro posílení jednotlivců a komunit.

Závěrečný ceremoniál přinesl mnoho inspirativních projevů. Odcházející prezident EAIE Piet Van Hove reflektoval nejen úspěchy mandátu, ale také poděkoval komunitě za angažovanost a podporu v posouvání hranic mezinárodního vzdělávání. Sara López Selga, nová prezidentka EAIE, se zaměřila na výzvy a možnosti, které čekají evropské vzdělávání v následujících letech. Oba zdůraznili, jak zásadní roli bude hrát pokračující spolupráce napříč hranicemi a internacionalizace jako taková.

Příští rok se konference EAIE bude konat ve švédském Gothenburgu pod heslem „GO-create“ a nabídne další prostor k rozšiřování spolupráce. Mezinárodní partnerství mezi univerzitami napříč Evropou i celým světem přitom představuje zásadní předpoklad nejen pro výměny studentů a akademických pracovníků na bilaterální úrovni, ale i prostřednictvím programu jako je Erasmus+. Mezi účastníky jednotlivých panelů, seminářů a workshopů konference, recepcí i každodenního networkingu panovala všeobecná shoda, že jen díky silné mezinárodní vysokoškolské komunitě můžeme rozvíjet skutečně moderní, otevřenou a konkurenceschopnou Evropu.

Děkujeme všem zástupcům 23 univerzit za výtečnou reprezentaci českého vysokého školství. Pokud vás zajímá, jak takřka čtyřdenní událost probíhala, podívejte se na náš LinkedIn, kde jsme o akci pravidelně informovali formou video reportáží a rozhovorů.

EAIE 2024 se zúčastnily tyto české univerzity: